След Йожи от Наглите и Янко Попов-Туцо от Килърите има шанс да излезе на свобода предсрочно, показа проверка на „24 часа“. В края на миналата седмица Софийският градски съд е отхвърлил молбата му, но предстои обжалване пред Апелативния. Един от мотивите е заявеното от Туцо недоверие към администрацията на затвора.

Ресторантьорът от Самоков е зад решетките с присъда от 10 г. като участник в групата за мокри поръчки, ръководена от Петър Стоянов-Сумиста, и помагач за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Сумиста, бизнесменът от Велико Търново Георги Вълев и Васил Костов-Васко Кеца са осъдени до живот.

На Янко Попов му остават още година и половина, за да излезе от затвора. Според него обаче няма смисъл да стои на топло, защото вече се е поправил, а социалните работници не му обръщат внимание.

Мнителен, затворен, предпазлив в контактите си, проявява търпение, страни от конфликти и от криминалната субкултура в затвора. Това пише в досието му според документите по делото за предсрочното му освобождаване. Психолог е дал становище, че има отрицателна нагласа към криминалните среди. Семейството го подкрепяло, имал желание за труд. Бил управител на артклуба в Софийския затвор, сега

работи като санитар

Според становището на администрацията на затвора обаче поведението му е рисково, безразсъдно и има контакти в криминалните среди. Адвокатът на Туцо определя като недопустим факта, че се дават коренно различни оценки за клиента му в едно и също становище на инспекторката от затвора. Той негодува още, че Попов е на строг режим и не е преместен на лек в Казичене, както пише в плана за изтърпяване на присъдата му, въпреки че рискът за обществото от поведението му е оценен като слаб.

Туцо няколко пъти е искал да бъде преместен в общежитието, но му отказват.

„Последната година и половина са се сменили 4 социални работници и не виждам никакъв резултат. Не вярвам в работата на администрацията на затвора. Миналия път четирима души бяха наказани при предишното условно предсрочно освобождаване.

Кой друг ще си сложи главата в торбата за мен?,

казва Туцо пред съда в последната си дума. Той има предвид положително становище на служители от Софийския затвор при предишна негова молба да го пуснат предсрочно.

Според прокуратурата обаче няма достатъчно доказателства, че Янко Попов се е поправил и може да бъде освободен предсрочно, както това се случи с Ивайло Ефтимов-Йожи от Наглите. Двете банди действаха паралелно няколко години и бяха разбити в рамките на няколко месеца в края на 2009 и началото на 2010 г.

Така Софийският градски съд оставя Туцо в затвора, но последната дума е на Апелативния съд в София, който пусна Джок Полфрийман след отказ на първата инстанция например.

Янко Попов-Туцо беше близък приятел на разстреляния през 2004 г. Милчо Бонев-Бай Миле. И до днес синът на Туцо и вдовицата на Бай Миле са съдружници. Туцо е приятел и със сърбина Сретен Йосич, който беше заловен у нас и екстрадиран в Нидерландия заради наркотрафик, пране на пари и убийства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar