Председателят на гражданското сдружение „Боец“ Георги Георгиев е бил осъден на първа инстанция от Видинския районен съд, съобщи той във „Фейсбук“ и потвърди пред „Дневник“.

Присъдата е за пет месеца затвор с три години изпитателен срок. Според решението Георгиев е осъден на обществено порицание и изплащане на около 8000 лв. разходи и обезщетения.

Делото е по случай от 2019 година, когато през юни Георгиев се оплака, че е бил тормозен от екип на „Канал 3“ (към онзи момент канал, контролиран от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски) и публикува видеа от сблъсъци помежду им. Тогава Георгиев изрази мнение, че акцията е станала заради внесените от движението сигнали до различни институции срещу участието на Пеевски в евроизборите и срещу изваждането му от списъка на избраните депутати по негово желание. Тогава прокуратурата се активизира по сигнал на Ива Стоянова (тогава програмен директор на „Канал 3“, който впоследствие стана част от „Нова броудкастинг груп“) и повдигна обвинения на Георгиев три седмици след инцидента за хулиганство.

„През 2019 година защитих съпругата си и себе си от нападението на три мутри, които в продължение на три дни тормозеха семейството ми, представяйки се за журналисти“, заяви пред „Дневник“ Георгиев. Той уточни, че по това време жена му е била на хемодиализа и „тормоза, осъществен от екипа на това, което не наричам медия можеше да застраши живота й“, коментира активистът. Той е категоричен, че ще обжалва решението пред по-горната инстанция.

Във фейсбук пост той нарича решението на съда – „първата политическа присъда в България след повече от 30 години „демокрация“, както и че това е „най-ярко доказателство за мафиотската кочина, в която Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и бандата им превърнаха държавата ни“.

„Вярвам в каузата на БОЕЦ , вярвам и че гражданите сме по силни от мафията и показвам и доказвам това вече дълги години. За мен ще е голяма победа да дам частица от своят вяра на вас и да повярвате в собствените си сили, като граждани! Да видя гражданското общество на България способно и силно да отстоява своите интереси, ценности и свободата си“, пише още Георгиев.

За сряда, 28- ми април от сдружението организира протест пред парламента, на който ще присъства и Георгиев. Той е озаглавен „ДА на промяната, НЕ на потребителя смяната!“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar