Барети изведоха барикадирал се 45-годишен мъж от козлодуйското село Манастирище, който по-рано през деня застреля свой съсед и се затвори в дома си. На място пристигнаха вътрешният министър в оставка Христо Терзийски и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Драмата, която на косъм се размина с трагедията „Лясковец“, при която загина командос от СОБТ, се разиграла в четвъртък по обяд. Соченият за убиец чакал в засада на улицата жертвата си, с когото имали стар конфликт, извадил пистолет и го гръмнал. По-късно станало ясно, че оръжието е незаконно притежавано, а самият извършител бил в съмнително психическо състояние. След стрелбата мъжът избягал до близка

и се барикадирал.

Сигнал за инцидента е получен около 13:50 ч. Незабавно е осведомен окръжния прокурор на Враца. Простреляното момче е починало на път за болницата. Извършителят е на 45 години, не е криминално проявен. Главният секретар на МВР разказа, че след постъпването на сигнала е изпратил екип на СОБТ в селото. Майката е била изведена от къщата, след което започнала акцията спрямо убиеца. Ръководителят на баретите уточни, че е била приложена тактическа хитрост и той не е успял да окаже съпротива.

Той не е криминално проявен. многократно е лежал в психиатрични заведения, за последно излязъл от такова през април 2020 г. Няма разрешително за оръжие. Казал, че купил пистолета си от преминаващ търговец. Изяснява се откъде има оръжие и дали с него са извършени други престъпления. Окръжният прокурор на Враца заяви, че е образовано досъдебно производство по чл. 116, ал. 1 от НК и е назначена експертиза за психичното състояние на мъжа.

Чичо на починалото момче разказа по-рано пред БНТ, че убитият се е прибирал от работа заедно с брат си, когато комшията е излязъл и е започнал да стреля по автомобила им. Имало е подписка извършителят на деянието да бъде лекуван, бил е в лечебно заведение, но по-късно е пуснат. Според кмета на селото Атанас Атанасов стрелецът е страдал от шизофрения.

„Имаме инцидент с едно

и това е. Мъжът се предаде доброволно на органите на реда“, уточни Атанас Атанасов, кмет на Манастирище.

Кметът каза още, че мъжът е стрелял няколко пъти с оръжие и за жалост е прострелял едното момче, което е било в движещ се автомобил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar