С 5 депутатски бебета 48-ият парламент може би ще остане в историята като „Плодовития“. Но не на закони. И със сигурност се оказа „ялов“ да роди правителство.

50 заседания, 53 закона, 1378 въпроса и питания, 146 отсъствия и 6 наказания, постигнати за общо 366 часа и 6 минути пленарно време в 106 дни. Това показва сухата статистика. Тоест горе-долу на всеки 10 приети закона се е раждало по едно бебе.

7 часа и 32 минути е била средната продължителност на заседанията, които иначе по график се предполага да траят само по пет часа – от 9 до 14 ч. Голяма част от тях депутатите прекараха в караници, хватки с кворума, разместване на дневния ред, както и удължаване на работното време. Сред избраниците имаше 54 юристи.

66 часа и 36 мин от тях депутатите са препитвали министрите

от служебното правителство. Те са задали общо 1321 въпроса и са отправили 57 питания. Най-голям бе интересът към министрите на здравеопазването Асен Меджидиев и на регионалното развитие – Иван Шишков. Не всички въпроси и питания обаче получиха отговори. Най-любопитни се оказаха парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“, следвани от ГЕРБ.

Всичко това накара някои депутати като Йордан Иванов от „Демократична България“ да си дадат равносметка, че на други постове са се чувствали доста по-полезни за хората. Червеният Иван Петков-Бебето пък се сравни със селски кмет – избирателите го търсели и за неработещи улични лампи.

Сухата статистика може да продължи със 146 неизвинени депутатски отсъствия. Най-много са на „Промяната“ – 74, от които 12 са от комисии. 53 от тях обаче са на една и съща дата – 18 ноември, когато „Промяната“ и ДБ не влязоха в зала заради изборните промени и организираха протест. Заради това и ДБ имат 21 отсъствия. С 10 повече са депутатите от ДПС.

Два пъти на заседание не е дошъл лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. Отличници са БСП, които нямат нито едно отсъствие.

Пак статистиката показва, че 7 пъти председателстващите заседанията са наказвали депутати и това май са най-интересните моменти на 48-ото НС.

Най-наказван е Радостин Василев от „Промяната“. През декември бившият спортен министър бе санкциониран заради думите „към момента корпоративно-мутренското ръководство участва и в пленарна зала“ – заради хартиената бюлетина. А на едно от последните заседания постави гумени ръце на трибуната като подарък за Георг Георгиев от ГЕРБ, който имал афинитет да целува ръце. В същия ден наказания отнесоха още трима депутати. „Порицание“ получи бившият МВР министър Бойко Рашков, който, ядосан на младия депутат от ГЕРБ Марин Маринов, му подвиква от мястото си, че не знае къде се намира. А после от трибуната заговори за пожарогасене, БКП, милиционерщина и Бойко Борисов. В защита на Маринов скочи Георг Георгиев, който пък нарече Рашков „чекист“ и припомни скандала с криптобанката Nexo. Намеси и Настимир Ананиев от ПП, който бил „Криптомир“ и също получи забележка. За финал, Цончо Ганев от „Възраждане“ бе наказан „за цялостно творчество“, защото нарече депутатите на ПП и ДБ „хрантутници“ и „грантаджии“. А Никола Минчев бе изумен от думите му „пляскам по дупЕто“.

Последният наказан бе Искрен Митев. На предпоследното заседание обясни, че Цончо Ганев продължава да се държи „просташки“ и поиска по-строгото наказание. Така си изпроси забележка.

Депутатите, които не са от София, предпочетоха

да не сменят адресната си регистрация с ведомствени жилища

За ходенето до районите си и у дома пък разчитаха на собствените си автомобили. Някои от тях пък бяха за толкова кратко в София, че не успяха да се качат дори на метрото.

И докато депутатите твориха закони, проплакаха и пет парламентарни бебета. Първи се отчете Петър Куленски от „Промяната“. Деница обаче изпревари клетвата на баща си като депутат и се роди в деня на вота – 2 октомври. Неговият съпартиец – Искрен Арабаджиев, стана татко за втори път на малката София, докато в социалната комисия се гласуваше предложението на БСП при раждане на второ и трето дете да се получават 10 минимални заплати. Той се пошегува, че не е подкрепил предложението, защото е в конфликт на интереси. А с третото бебе, в групата на „Промяната“, се отчете Венко Сабрутев, който стана татко на малкия Георги.

За втори път баща стана и Ангел Георгиев от „Възраждане“. Вестта го завари на парламентарната банка, докато Георг Георгиев от ГЕРБ четеше декларация, посветена на Холокоста.

Три дни преди последния звънец, на 30 януари, Илина Мутафчиева стана майка на Карина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar