Депутатите повторно приеха Закона за допълнение на Закона за съдебната власт. Народните представители гласуваха със 131 гласа „За“, 45 гласа „против“ и 6 гласа „въздържали се“, с което законотворците преодоляха ветото на държавния глава. Законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в Държавен вестник в 7-дневен срок.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето над Закона за допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет на 21 юли 2023 г. С него се въвеждат промени в системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се регламентира допълнителен срок от 6 месеца за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В контекста на дебатите, Тошко Йорданов от ИТН заяви, че е използван най-циничният ден в парламента, за да падне ветото на държавния глава. Ако си мислите, че всичко това не се вижда в Европейския съюз, сте жестоко наивни, каза още Йорданов, като това бе и единственото политическо изказване по темата.

Божидар Божанов от ПП/ДБ и бивш министър на електронното управление пък обясни как точно функционира електронната система за разпределението на делата.

Президентското вето бе и една от причините депутатите да прекъснат лятната си ваканция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar