Майка на мъж, задържан през лятото на 2022 година, който е починал часове след ареста подава сигнал за евентуално полицейско насилие. Започнало е и разследване, което обаче твърди, че смъртта е настъпила в следствие на погълнат наркотик.

На 14 юли 2022 година синът на Мария Рашева Господин е задържан при спецакция срещу наркоразпространието в Стара Загора. По-късно същия ден полицията уведомява семейството, че 27-годишният мъж е починал.

„Става му лошо в килията и умира. На нас ни казаха, че е умрял в линейката, но докторът от линейката каза, че са го изкарали оттам мъртъв“, разкри майката Мария. Съмнения у близките му се появяват, когато разбират, че причина за смъртта е отравяне с наркотични вещества, които той погълнал в найлоново пликче, преди да го задържат.

„Той беше бит до неузнаваемост. Не казвам, че са го убили умишлено, но за мен е важно да знам истината“, посочва майката. По случая прокуратурата започва разследване. По-късно то е прекратено заради липса на престъпление.

Изготвени са били тройна съдебномедицинска и токсикохимична експертизи, от заключенията на които се установява, че смъртта на Г.Р. е настъпила в резултат от отравяне с наркотични вещества – метамфетамин и амфетамин.

Разследването е установило още, че по тялото на мъжа е имало следи от охлузвания, но те били защото e оказал съпротива по време на ареста. „Искахме записът да бъде възстановен в София. Отказаха ни. Казаха, че тогава е имало токов удар“, разказва още тя.

И разказва, че през годините синът ѝ е имал проблеми с правосъдието. „Аз не казвам, че е бил ангел, той си е имал неговите тъмни страни. Но той беше добър човек. И щеше да бъде добър баща. Той не можа да види детето си“, сподели през сълзи майката.

От прокуратурата обясниха, че са проверили версията полицейски побой. NOVA потърси и в МВР в Стара Загора, засега отговор няма.

По случая е била извършена и проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, при която е било установено, че полицейските служители, участвали в задържането на Г. Р., не са превишили правомощията си.

Подобни разследвания са сложни, обяснява бившият прокурор Андрей Янкулов. И припомня, че неведнъж България е била осъждана в Стасбург заради некачествени разследвания.

„При взаимно противоречащи се версии някак си съвсем естествено е да се даде вяра на това, което казват полицаите, които и в повечето случаи са и повече на брой. Когато отнякъде могат да излязат записи на предполагаемия инцидент, се оказва, че в повечето случаи показанията на полицейските служители на отговарят на действителността’, казва Янкулов.

Прекратяването на разследването за смъртта на арестанта е потвърдено и от съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar