НАП не иска развалянето на сделката за прехвърлянето на задлъжнялата фирма на вече бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев на малоимотно лице. В съда е атакувана единствено продажбата на един апартамент в Гоце Делчев, която фирмата на Гамишев първо е прехвърлила на съпругата му Боянка Гамишева, а после семейството е препродало на дружество, собственост на Гамишева. Това стана ясно от справка, направена за „Сега“ от Районния съд в Гоце Делчев по номера на делото, предоставен от приходната агенция.

Миналата седмица от НАП обясняваха, че водят дело за разваляне на сделката, при която през 2016 г. депутатът е продал своята фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД. Според НАП сделката се е случила по време на ревизия, която впоследствие е установила данъчни задължения. Според тях през април 2016 г. „Гемишев – НКБ“ ЕООД е прехвърлено с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч. Според Търговския регистър неин собственик е Георги Михайлов Георгиев, който управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщи сайтът „Биволъ“. След като около Гамишев се разшумя, и от прокуратурата обявиха, че го проверяват за данъчни престъпления. НАП пък прави ревизия.

Ответници по делото, водено от НАП в Гоце Делчев, са фирмата на Гамишева „Боро травел – 99“ ЕООД, „Гамишев – НКБ“ ЕООД, както и двамата съпрузи. Досега страните са разменяли книжа. Първото съдебно заседание по процеса е насрочено за 19 април, обясниха от съда пред „Сега“. И допълниха, че според иска на НАП, имотът е продаден след ревизионен акт, който констатира дължими ДДС и корпоративен данък.

Въпросният апартамент е от 89 кв. м, показва справка в Имотния регистър. През януари 2016 г. имотът е купен от Боянка Гамишева като продавач е „Гамишев – НКБ“ ЕООД. След това през април апартаментът е продаден от сем. Гамишеви на „Боро травел-99“. Искът срещу всеки ответник е за 20 912.30 лв., показва вписването в Имотния регистър.

ИСКЪТ

Претенциите на НАП, свързани с апартамента, се базират на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който казва, че сделките, сключени след датата на установяване на публичното задължение, са недействителни по отношение на държавата и общините. Става дума за сделки, при които даденото значително надхвърля по стойност полученото, сделки или действия с намерение да се увредят публичните взискатели и сделки, извършени във вреда на публичните взискатели, по които страна е свързана с длъжника лице.

СХЕМА

Продажбата на фирмата на Гамишев показа много удобна вратичка в закона. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, по закон собственикът й е длъжен да уведоми НАП за това и да представи в Търговския регистър документ, който го потвърждава. Ако обаче се прехвърля с договор за продажба на 100% от дяловете, не се изисква никакво уведомление. Точно така е станала сделката с „Гамишев – НКБ“ ЕООД – продадени са дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. При това положение тя не е изискала документ от НАП, защото така е по закон. Договорът за прехвърляне на дяловете е сключен при нотариус в Гоце Делчев на 22 април 2016 г., а на 28 април е станало вписването в Търговския регистър. Посоченият трик опровергава твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че „има ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП“. Оказва се, че това не е така.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar