Напрежение сред управляващите. От „Продължаваме Промяната-Демократична България“ внесоха законопроекти за реформа в службите за сигурност. От ГЕРБ контрираха и призоваха да не бъдат провокирани.

Част от предложенията предвиждат председателите на ДАНС, ДАТО и ДАР да са по предложение на Министерския съвет и да се избират от народните представители. НСО да бъде изцяло под контрола на кабинета, а началникът и неговите заместници да се предлагат от премиера. Досега президентът взимаше тези решения. Според новите текстове функцията на държавния глава ще се запазят единствено по отношение на служба „Военно разузнаване“.

Първи Бойко Борисов излезе с остър тон заради законопроектите за промени в службите за сигурност. „Като ги внесат, ние няма да ги подкрепим“, категоричен беше лидерът на ГЕРБ. Според Кирил Петков обаче не бъде ли увеличено доверието в службите, шансовете на страната ни да влезе в Шенген намаляват.

Ако допреди дни Борисов беше готов „с две ръце“ да подкрепи Атанас Атанасов за пост в службите, то днес настъпи обрат. Сега той обяви, че е категорично против.

Законодателните предложения предвиждат да се промени механизмът за назначаване на шефовете на служби, като това изключва ролята на държавния глава, който до момента издава указ за освобождаването или назначаването им.

Визита на Кирил Петков във Виена миналата седмица също втвърди тона между лидерите и постави под въпрос стабилността на кабинета, въпреки големите цели – присъединяване към Шенген и еврозоната, които си поставиха от така наречената „сглобка“. „Кирил Петков бил във Виена. Много работа може да е свършил – няма лошо, но в ден, в който половината държава е блокирана, и в НС, където се взимат решенията, сме оставени ние сами. От тогава не съм им се обаждал и не мисля да го правя до след изборите“, каза Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar