Мъжът, обвинен в намушкването на Салман Рушди, заяви, че уважава аятолах Рухола Хомейни, но не каза дали е бил вдъхновен от фетвата, издадена от бившия ирански лидер, според интервю за „New York Post“.

Хади Матар също така заяви пред „Post“, че е прочел само „няколко страници“ от романа на Рушди „Сатанински строфи“ и че един туит през зимата, обявяващ посещението на автора в института Chautauqua, му е дал идеята да отиде там.

75-годишният Рушди трябваше да изнесе лекция за свободата на изкуството в заведението в западната част на Ню Йорк, когато според полицията 24-годишният Матар нахлул на сцената и намушкал с нож родения в Индия писател в петък миналата седмица.

Рушди живее с награда за главата си, откакто публикуваните през 1988 г. „Сатанински строфи“ накараха Хомейни да издаде фетва, призоваваща мюсюлманите да го убият.

„Уважавам аятолаха. Мисля, че той е велик човек. Това е всичко, което ще кажа по този въпрос“, цитира „Пост“ думите на Матар във видеоинтервю от затвора в окръг „.

„Не го харесвам много“, казва Матар за Рушди.

„Той е човек, който атакува исляма, атакува техните вярвания, системите от убеждения“, каза той пред „Post“, като добави, че е гледал видеоклипове на Рушди в YouTube.

Матар отрича да е поддържал контакти с Революционната гвардия на Иран, съобщава „Post“.

Адвокатът на Матар, назначен от съда, заяви, че не е знаел, че „Post“ се е свързал с клиента му за интервю, съобщи „Ройтерс“.

„Не съм упълномощавал никакъв външен източник, нито със съдействието на правителството, нито без него, да контактува с клиента ми“, заяви адвокатът Натаниъл Бароне пред „Ройтерс“.

Матар, от Феървю, Ню Джърси, не се призна за виновен по обвиненията в опит за убийство и нападение на съдебно заседание в събота. Очаква се тази седмица голямото жури да издаде обвинителен акт, в който официално ще бъдат описани обвиненията, пред които е изправен Матар.

Матар също така заяви пред „Пост“, че в деня преди нападението е пътувал с автобус до Бъфало, а след това е взел кола на „Lyft“ до Chautauqua.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar