Премиерът Борис Джонсън плаши с предсрочни избори преди Европейския съвет, ако депутатите гласуват за отлагане на развода

ЕС обмисля да категоризира Брекзит без споразумение като голямо природно бедствие, подобно на наводненията, пожарите и земетресенията. Промяната би позволила отпускане на извънредни средства на най-засегнатите държави членки, съобщи в. „Гардиан“.

Планът, който изисква одобрението на държавите членки и на Европарламента, ще позволи на ЕС да разпределя средства от фонд „Солидарност“ на блока, създаден през 2002 г. в подкрепа на правителствата и регионите, засегнати от големи природни бедствия. Ежегодно фондът предоставя достъп до около 500 млн. евро, но непохарчените пари от предишната година също са на разположение, ако бъдат поискани.

„Гардиан“ коментира, че страни като Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания ще се изправят пред сериозни предизвикателства в онези части от икономиките им, които са най-зависими от търговията с Великобритания. Предложението ще се обсъжда тази седмица от дипломати от ЕС. Не е посочена дата, на която трябва да бъде взето решение по въпроса, но първото заседание на еврокомисарите след лятната ваканция е в сряда. Във вторник говорителката на ЕК Мина Андреева предупреди, че вероятността за Брекзит без сделка е много голяма и гражданите и компаниите на страните от ЕС трябва да са готови за този вариант.

Междувременно британските депутати се завърнаха от ваканция. В рамките на няколко дни парламентът трябва да измисли как да предотврати хаотичния Брекзит на 31 октомври, почти гарантиран от премиера Борис Джонсън.

Миналата седмица Джонсън получи разрешение от кралицата да удължи с още 5 седмици почивката на депутатите. Връщайки се в пленарната зала на 3 септември, народните представители отново ще излязат във ваканция около 10 септември. Това означава, че бунтарите както от Консервативната, така и от Лейбъристката пария имат много малко време да го предотвратят чрез закон или вот на недоверие, който да събори кабинета на Джонсън.

Премиерът от своя страна заплаши, че още в сряда може да обяви предсрочни избори, ако депутатите попречат на плана му за Брекзит на 31 октомври на всяка цена. „Искам всеки да знае – няма обстоятелства, при които ще поискам от Брюксел отлагане. Напускаме на 31 октомври – без „ако“ и „обаче“. Няма да приемем какъвто и да е опит да се откажем от обещанията си или да отменим референдума“, каза премиерът. Говорител на Джонсън уточни, че ако има предсрочни избори, те със сигурност ще бъдат на 14 октомври, дни преди Европейския съвет, насрочен за 17 и 18 октомври.

Още в първия си ден на работа група депутати поискаха извънреден дебат, за да прокарат закон, по силата на който Джонсън трябва да поиска от ЕС отлагане до 31 януари 2020 г. Ако председателят на парламента Джон Бъркоу разреши промяната в дневния ред, се очаква дебатът да се състои късно във вторник или в сряда. Като втора стъпка за предотвратяване на хаотично излизане от ЕС Бъркоу трябва да разреши депутатите да поемат контрола над дневния ред на дебата – това решение също ще трябва да бъде подложено на гласуване.

Тъкмо когато премиерът Джонсън започна да говори за последната среща на високо равнище на Г-7 миналия месец в Биариц, Франция депутатът Филип Лий си смени мястото в залата и обяви, че преминава в редиците на партия Либерални демократи.

С това правителството на британския премиер Борис Джонсън загуби работното си мнозинство в парламента.

На теория в сряда правителството трябва да представи отчет за разходите си. Но ако депутатите поемат контрола, те могат да определят деня за приемане на закон, който да забрани Брекзит без сделка. Възможно е той да бъде приет в рамките на ден, но правителството вероятно ще опита да попречи на това.

Ако законът за спиране на Брекзит без сделка бъде приет от долната камара, той ще иде в Камарата на лордовете, която също трябва да го одобри. Възможно е там нарочно дебатите да бъдат забавени така, че процедурното време за гласуване да изтече. Заради проблемите в Лондон паундът се срина. Спрямо долара британската валута падна с 0,7% до минимум $ 1,1971 – най-ниското ниво от 1985 г. насам, с изключение на срива след референдума за напускане.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar