На 7 години затвор, вместо 12, беше намалена присъдата на глухонемият Исмаил И./21 г./ за убийство на жена в шуменското село Лятно. Решението е на Апелативен съд Варна, който изменя присъдата на Шуменския окръжен съд.
46-годишната жертва била умъртвена с ритници, юмруци и душене преди три години, когато подсъдимият бил непълнолетен. Първата инстанция задължила подсъдимия да заплати и 200 000 лева обезщетение на четирима близки на убитата, сега апелативните магистрати потвърждават обезщетението.
Фаталният побой, довел до смърт, бил нанесен на 8 юни 2018 г., а жената издъхнала 17 дни по-късно. В къща в с.Лятно Исмаил бил гост заедно с жертвата и други познати, с които употребили алкохол. Жената си тръгнала, но установила, че го няма телефонът й и пари, върнала се и потърсили сметка на компанията, крещяла. Това станало повод за побоя на двора, в който участвал Исмаил и още един мъж.
Пред първата инстанция единствен обвиняем бил Исмаил, вторият човек бил в качеството на свидетел. По закон наказанието за непълнолетни, при извършено убийство, е между 5 и 12 г. и е било наложено максималното. Варненският апелативен съд е дал превес на смекчаващите отговорността обстоятелства и коригира до минимума, при първоначален строг режим на изтърпяване. Решението може да се обжалва пред ВКС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar