Акушерката, объркала бебетата при изписването, ще бъде наказана. Тя задължително е трябвало да свери номерата на новороденото и на майката. Сред нарушителите са още началникът на отделението, както и главната и старшата акушерка, които според Закона за лечебните заведения контролират съответно лекарите и акушерките.

Пропуски има и в изпълнението на стандарта за превеждане на новороденото от родилната зала към неонатологията

Това стана ясно в понеделник, след като бяха обявени резултатите от проверката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, извършена в столичната АГ болница „Шейново“ между 21 декември и 4 януари. Заради досъдебното производство обаче имената на нарушителите не бяха обявени. До 3 месеца трябва да бъдат образувани актове за административни нарушения, което е в правомощието на агенцията за медицински надзор. Ще бъдат дадени и задължителни предписания.

За скандалния случай с разменените бебета стана ясно на 21 декември. Две седмици по-рано в болница „Шейново“ се появява майка на двумесечно бебе, която твърди, че детето ѝ е разменено. Установила го, сравнявайки гривните от раждането, които се оказали с различни номера, както и чрез ДНК тест. Болницата веднага издирила размененото бебе и другата родилка, подала и сигнал в МВР.

В края на миналата седмица втори ДНК тест по желание на другата родилка – Севда Михайлова, доказа че наистина бебетата са разменени. „Всичко ми разбихте, всичко ми отнехте. Психиката ми повече не е наред, разбирате ли го това. Ето така всичко го направиха тия от болницата „Шейново“, коментира вчера Михайлова пред bTV. Само тя от двете майки е склонна да говори пред медиите.

„От една страна детето ми е при друга майка, от друга – аз страдам в момента. Плюс, че съм свикнала с това дете, това трябва да го разберат тия хора, а не само да плашат и да ме обвиняват в разни глупости – че съм избягала. Ако кажат, ще ги си ги разменим, какво мога да направя.

И с другото детенце ще свикна,

но искам да престанат да пишат глупости“, казва Севда.

Връщането на децата при биологичните им родители обаче няма как да стане, без да се води съдебно дело, въпреки че двете майки са съгласни да си разменят децата.

Веднага, след като случаят стана публично известен, от Министерството на здравеопазването обявиха, че ще започнат проверки на всички родилни отделения.

Въпреки че контролът е 4-степенен, фактът си е факт и няма как да го подминем, коментира шефът на агенцията за медицински надзор проф. Росен Коларов. Според него има недостатъчен контрол на различни нива в болницата. Нарушения имало при приема, обслужването и изписването. На едната родилка дори неправомерно

взели 900 лв. за избор на екип, въпреки че била приета по спешност

Експертите ще излязат с предложения за дообогатяване на правилата за вътрешния ред. „Всяко действие трябвало да бъде описано от – до, както е по всички алгоритми. Вероятно е добра идея да се въведе баркод“, каза още Коларов.

Сегашните гривнички с номера да бъдат заменени с такива с баркодове и сравнението да става машинно, бе идея на шефа на „Шейново“ д-р Румен Велев, която той обяви в дните след оповестяването на размяната. В момента гривничките са с номера, които се сравняват от акушерките. Те се поставят на бебето и майката още в родилната зала и пред нея се извършва сверяване на номерата.

Процесът на детайлизирането на предаването на новороденото предстои да бъде анализиран, уточни в понеделник проф. Коларов и увери, че всичко, което експертите видят, няма да бъде спестено. Констативният протокол с резултатите на агенцията е предаден на министър Асен Меджидиев, изпратено е и писмо до Държавната агенция за закрила на детето.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar