ЕК да започне наказателна процедура срещу България заради значителни нарушения на европейското законодателство, в частност – Закона за опазването на околната среда, включващ задължения по „Натура 2000“ в Национален парк „Пирин“ и Кресненското дефиле. За това настояват група евродепутати, сред които е и Светослав Малинов от ЕНП, в писмо до еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. Те призовават ЕК да се намеси и да гарантира, че цялата магистрала „Струма“ ще бъде извън Кресненското дефиле.
В писмото се посочва, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е прокарало промени в плана за управление на парк „Пирин“, които отварят почти половината от площта му за строителство. Обектът е част от „Натура 2000“ и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, напомнят евродепутатите. Според тях Кресненското дефиле, което също е в „Натура 2000“, е под заплаха заради строителството на магистрала „Струма“. Те призовават ЕК да се обърне към правителството на Бойко Борисов, за да му наложи да спази законодателството на ЕС и да се защитят зоните от „Натура 2000“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лерин
Лерин
12 юли 2018 20:25
Гост

Светослав Малинов заслужава да му бъде отнето българското гражданство. Този лобист на измислените зелени интереси явно е готов да продаде дори собствената си родина за пари.

Калин
Калин
12 юли 2018 18:31
Гост

ЕК няма да започне такава процедура, тъй като няма никакви нарушения нито с парк Пирин, нито с пътя през Кресна.

Марто
Марто
12 юли 2018 17:59
Гост

Поредния зелен продажник…Нямам думи