Елизабет Холмс бе призната за виновна по 4 от 11 обвинения срещу нея в САЩ

До 20 години затвор може да лежи основателката на

биотехнологичната компания „Теранос“ Елизабет Холмс, съобщи Си Ен Ен. Обявената преди години за новия Стив Джобс Холмс бе призната от съд в САЩ за виновна по 4 от повдигнатите ѝ 11 обвинения, включително, че е измамила инвеститори, че фирмата ѝ е разработила революционно медицинско устройство, което може да открива множество заболявания чрез вземане на проба от няколко капки кръв.

Прокуратурата описа 37-годишната Холмс като

шарлатанка,

обсебена от

мания за слава

и богатство

Историята на заплашената от десетки години зад решетките Холмс обаче започва като истинска приказка за успеха в страната на неограничените възможности.

Първото изобретение на Холмс е лепенка, която, освен че доставя лекарство на организма, следи промените в кръвта на пациента, за да провери дали медикаментът оказва нужния ефект и да промени дозировката. Заради него Елизабет отива за съвет при любимия си професор от „Станфорд“ Чанинг Робъртсън.

„В този момент имах чувството, че гледам в очите на Стив Джобс или Бил Гейтс“, казва професорът, който дава на Елизабет благословия да създаде компания.

Така само на 19 години Холмс основава „Теранос“ през 2003 г. и напуска „Станфорд“, където учи за инженер-химик. Идеята ѝ за устройството и капките кръв беше толкова завладяваща, че успява да събере повече от $ 900 млн., част от които от инвеститори милиардери. Медийният магнат Рупърт Мърдок загуби от схемата $ 125 млн., докато семейство ДеВос – включително министърът на образованието от ерата на Тръмп – Бетси ДеВос – инвестираха $ 100 млн., които никога не получиха обратно.

Други забележителни фигури, които загубиха големи суми, включват бившия държавен секретар Хенри Кисинджър, който инвестира $ 3 млн., бившия министър на отбраната Джим Матис, който се раздели с 85 млн. Излъгано беше и семейство Уолтън, което притежава веригата магазини Walmart. Те хвърлиха в проекта зашеметяващите 150 милиона долара.

В разгара на славата на „Теранос“ Холмс имаше натрупано състояние от $ 4,5 млрд. и бе представяна като визионер по кориците на редица бизнес списания. През 2013 г. пресата нарече компанията ѝ „гигант в сферата на биотехнологиите, за който никой не е чувал“. Така неизвестното русокосо миньонче с визия на ангел веднага се сдоби със славата на най-младата милиардерка, изградила богатството си със собствени сили. Мнозина започнаха да я наричат женския Марк Зукърбърг. Даже офисът на фирмата ѝ в Пало Алто е принадлежал преди на „Фейсбук“.

В стила си тя обича да подражава на Стив Джобс – облича се винаги по един и същи начин – с черно поло, черно сако, черен панталон и черни обувки с нисък ток. Кратката биография на Джобс, разпечатана от сайта на „Епъл“, бе закачена на стената в кабинета ѝ. Само че областта, в която Холмс опитваше да направи пробив, нямаше нищо общо със смартфоните, таблетите, приложенията и социалните мрежи. Нейната основна цел бе да преобрази пазара на кръвните анализи.

Разработеният от фирмата на Холмс уред за кръвен анализ се нарича „Едисън“ и представлява черна кутия с големината на настолен принтер. Твърдеше се, че само с няколко капчици кръв уредът

можел да

извършва около

240 различни

анализа на кръвта

Медицинската революция обещаваше бързо и точно диагностициране на СПИН, хепатит, холестерол и ракова заболявания. Такива бяха поне амбициозните реклами.

В крайна сметка обаче се оказва, че „Едисън“ определя с точност само едно – дали някой има херпес. През 2015 г. репортер на „Уолстрийт джърнъл“ разкрива, че в действителност Елизабет тайно е използвала уреди за анализ на кръв на фирмата „Сименс“. По това време уредът ѝ вече се ползвал от редица аптеки в САЩ и постоянно давал грешни резултати.

По време на процеса множество директори на лаборатории свидетелстваха, че са казали на Холмс за недостатъците в технологията, но са били инструктирани да прикрият притесненията си. В същото време Елизабет уверявала инвеститорите, че технологията работи по план.

„Тя избра измамата пред провала на бизнеса. Тя избра да бъде нечестна с инвеститорите и пациентите. Този избор беше не само безчувствен, но и престъпен“, каза прокурорът Джеф Шенк в заключителните аргументи по делото

Защитата на Холмс пък опита по време на процеса да прехвърли вината на Рамеш „Съни“ Балуани, нейния бивш бизнес партньор и бивше гадже. Твърдеше се, че 19 години по-възрастният от нея мъж я е малтретирал емоционално и сексуално, като също ѝ е диктувал какво да прави с компанията.

Пред съда подсъдимата описа себе си като визионер и пионер в доминирания от мъже технологичен свят на Силициевата долина. Ако бъде изпратена в затвора, Холмс ще бъде най-известната жена, която излежава присъда, след Марта Стюарт през 2004 г. Все още не е определена дата за произнасяне на присъдата.

Делото на Холмс пък беше отлагано няколко пъти заради пандемията от COVID-19 и бременността ѝ. Тя роди момче през юли в Редууд Сити, Калифорния. Това е първото ѝ дете от хотелския наследник Били Евънс, който често я придружаваше на процеса заедно с майка ѝ.

Журналистите в съдебната зала съобщиха, че 37-годишната жена не е показала особени емоции при прочитането на присъдите и е прегърнала съпруга си Били Евънс и родителите си, преди да напусне съдебната зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar