Скандали и пиене на кафе със „съмнителни“ бизнесмени белязаха престоя му в агенцията

Алексей Петров работи в ДАНС още от създаването на агенцията в края на 2007 г. Тогава е секретен сътрудник и никой не знае за това. Всъщност ДАНС е извадената от МВР Национална служба „Сигурност“, където Алексей Петров е работил още от 1999 г. Длъжността му е тайна.

През март 2008 г. избухва скандал между бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов и вътрешния министър Румен Петков. В изслушване в парламента Танов разказва за среща на Петков с Братя Галеви. Той отговаря, че срещата е била регламентирана и е със съдействието на служител на МВР. В тази история става ясно, че това е бившата барета, застраховател и спорна личност Алексей Петров. Разкрит, той вече не може да бъде секретен сътрудник или офицер по внедряване в престъпния свят. И председателят на ДАНС Петко Сертов го назначава за свой съветник. Публична тайна е, че новата агенция, създадена по времето на Сергей Станишев като премиер, е управлявана точно от Петров и в неговия стил. Това продължава повече от година – време, което ще се запомни с няколко шумни скандала.

Най-големият е с разработката „Галерия“. След излизането на Алексей Петров от ДАНС се появява вестник със същото име.

По оперативното дело в ДАНС бяха подслушвани журналисти, политици и бизнесмени заради теч на информация към медиите, които публикуват критични материали за Алексей Петров. По това време той вече е съветник на председателя Петко Сертов. Мотивите за него са изтичане на класифицирана информация от ДАНС. Тя се публикува първо в анонимния сайт „Опасните новини“, а нарочен за автор на статиите е журналистът Огнян Стефанов. По това време той е главен редактор на „Фрогнюз“ с издател бизнесмена Младен Мутафчийски. На 22 септември 2008 г. Огнян Стефанов беше зверски пребит пред столичен хотел от маскирани мъже с метални пръти. Беше в кома и оцеля по чудо. Престъплението не беше разкрито. Стефонов винаги е твърдял, ча Алексей Петров стои зад поръчката да бъде пребит.

През юли 2013 г. ДАНС разсекрети част от разработката „Галерия“.

Започнаха проверки на прокуратурата. Сформира се и парламентарна комисия по случая. На нея стана ясно, че служители на ДАНС, сред които Алексей Петров и Велин Хаджолов (шеф на щурмовия отряд ОСА, създаден по идея на Петров), са извършвали нерегламентирани разпити. Викали са в агенцията Младен Мутафчийски, Огнян Стефанов и административния секретар на „Фрогнюз“ Йоргос Пецас, който е качвал материалите в сайта „Опасните новини“. Тримата били подлагани на психологически тормоз. Това е изводът на парламентарната комисия по случая.

Мутафчийски, Стефанов и Пецас са само част от хората, които са били викани в ДАНС „на кафе“, както беше модерно да се казва по онова време.

Други, които са викани за профилактика са Николай Маринов-Малкия Маргин, Златомир Иванов-Златко Баретата и много други. Според шефа на отряда ОСА Велин Хаджолов тези срещи „на кафе“, както и акциите на ДАНС са предотвратили много престъпления.

Алексей Петров е главно действащо лице и по скандала с изчезналия доклад на ДАНС от 2008 г. за корупция по висшите етажи на властта при управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Документът му е изпратен през октомври същата година, когато Алексей Петров още е в ДАНС. В края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. става ясно, че Станишев не го е върнал в регистратурата, както е по закон. През октомври 2009 г. Алексей Петров носи оригинала на доклада на новия премиер Бойко Борисов, който оповестява публично фактите по случая. Това се случва месец след като Петров напуска ДАНС и два месеца преди да бъде арестуван по делото „Октопод“. Тогава Бойко Борисов казва, че Петров му дал доклада като „лоялен гражданин“. По-късно Сергей Станишев публично питаше как Алексей Петров има този доклад. Прокуратурата обвини Станишев за липсващия доклад, но давността за престъплението изтече и той не беше осъден. Алексей Петров беше свидетел по това дело, както и бившият председател на ДАНС Петко Сертов.

По времето на Алексей Петров като съветник той влезе в остър конфликт и със зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, който беше нарочен за близки контакти с Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски. Драшков беше уволнен от Сергей Станишев през 2008 г., но след това се върна, след като обжалва в съда. През 2012 г. напусна поста по свое желание. Драшков беше и свидетел по делото „Октопод“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar