Повече от 1000 деца са станали жертви на сексуално насилие, извършвано от католически свещеници в американския щат Пенсилвания, сочат данните от съдебно разследване, цитирани от Би Би Си. Над 300 духовници са извършвали посегателствата в рамките на седем десетилетия. Докладът обхваща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е резултат най-мащабното проучване за прояви на педофилия в Католическата църква, извършвано от федерална институция в САЩ. Според заключенията в него висшият клир е знаел за посегателствата над малолетните и дори си е позволявал да убеждава жертвите да мълчат, както и правораздавателните органи да не предприемат проверки.

Някои от уличените свещеници са били отстранявани, но други са оставали на постовете си и дори са получавали повишения, става ясно от представения доклад. Разследващите са идентифицирали над 1000 жертви, но се смята, че има още хиляди, които отказват да разкажат историите си или пък данните за тях са изгубени. По време на продължилото 18 месеца разследване са били прегледани над два милиона документа, сред които и тайни църковни архиви, в които са съхранявани от десетилетия съобщения за сексуални злоупотреби с деца, обясни главният прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро.

„В резултат на прикриването почти всички случаи на посегателство, открити от нас, са от прекалено отдавна, за да бъдат съдебно преследвани“, обясни Шапиро.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar