Извънредна новина Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

Награждаван германски журналист, който често гостува по телевизии и медии като добър познавач на режима на Владимир Путин, е приел около 700 хил. долара от подставена компания, свързана със „стоманения“ магнат Алексей Мордашов.

Хюберт Зибел е известен от години с необичайния си достъп до руския президент, поради което е автор на книга бестселър и на награден документален филм за руския президент. Но се оказва, че книгата е финансирана през посредник от руски олигарх и това е поредният пример колко широко се е разпростряла и колко развита е пропагандната машина на Русия в чужбина.

  • Това се казва в една от публикациите в пакет на Международния консорциум на разследващите журналисти, наречена „Поверително от Кипър“ (Cyprus Confidential) с участието на Paper Trail Media и 67 медийни партньори по света, които тази вечер публикуваха на челно място първите разкрития.
  • Това е анализ на 3.6 милиона „изтекли документи“, показващи как въпреки санкциите на островната държава от ЕС са полагани усилия, включително от гиганта за финансови услуги „ПрайсУотърхайсКупър“ (PwC), да се помага на руските богаташи и служби да продължат да работят там. Не само Русия, но и режимът в Сирия е опитал тайно да се сдобие чрез кипърски посредник със санкционирани оборудване за петролния сектор в разгара на гражданската война там.

Конкретните разкрития са благодарение на журналисти от Paper Trail Media, Der Spiegel и ZDF, прегледали финансови документи, свързани със Зипел, в чито книга пише, че е „единственият западен журналист с пряк, личен достъп“ на Путин и че „едва ли някой друг познава Путин толкова добре“.

През последните пет години „познавачът“ се е съгласил да получи „спонсорство“ от компания, свързана със санкционирания в ЕС и САЩ олигарх Мордашов с посредничеството на адвоката Дмитрий Федотов, работеш за стоманодобивния му конгломерат „Северстал“.

В ръкописна бележка от 2018 г. изрично е посочено, че парите са „за написване на книга за политическата обстановка в Руската федерация“. В друга бележка се говори за споразумение от 2013 г. за „Биография на Путин“. Такава се появява през 2015 г. и днес Зипел казва, че тогава никой не го е питал дали работи за чуждестранна сила.

Той потвърждава получаването на парите, но отхвърля каквато и да е идея, че е действал като „агент на Путин“ и че Мордашов не бил в никакъв смисъл част от руския държавен апарат или спецслужбите. За него той е предприемач, финансиращ проекти с личните си пари, които отишли единствено за книги и в конкретно в тях не били открити никакви конкретни фактологични грешки.

Издателство Hoffmann und Campe казва, че не е знаело, че авторът има споразумение за спонсорство с някой друг. NDR, медията, за която е работил като журналист на свободна практика, заяви, че Зипел е трябвало да ги уведоми за потенциален конфликт на интереси.

През 2018 и 2019 година той е получил две плащания от компанията De Vere Worldwide Corp. на Британските Вирджински острови, принадлежаща на Игор Воскресенски – директор в компания на Мордашов. Парите – общо $709 000, са били превеждани там от две компании на Мордашов.

Магнатът бе санкциониран през 2022 г. за близките си връзки с Путин. Макар системно да отрича да участва в политиката, Мордашов е акционер в банка „Россия“ – основаната през 1990 г. в Санкт Петербург институция (също санкционирана), с която е свързан най-тесният кръг около руския президент

Част от описаната цел на плащанията за германеца е той да получи „достатъчно логистична и организационна подкрепа по време на проучванията си в Русия“. Книгата излиза през 2021 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar