В понеделник Съветът на Европа присъди наградата си за най-високи права на хвърления в затвора турски филантроп Осман Кавала, който беше обект на многократни нападки от президента Реджеп Тайип Ердоган. 66-годишният Кавала беше изправен пред редуващи се обвинения, вариращи от шпионаж и финансиране на протестите през 2013 г. до участие в неуспешен преврат през 2016 г. срещу Ердоган. Той беше арестуван през октомври 2017 г. и осъден на доживотен затвор през 2022 г. за предполагаем опит да свали правителството на Ердоган, предаде АФП.

„Много съм тъжна, че той не е тук с нас, за да получи тази награда. Тази награда е толкова важна“, каза съпругата му Айше Бугра Кавала, приемайки наградата от Тини Кокс, президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Съветът на Европа каза, че Кавала е подкрепял няколко организации на гражданското общество от 90-те години на миналия век и че действията срещу него са имали за цел да запушат устата на критиците и да задушат несъгласието. Отказът на Турция да се съобрази с решенията на Европейския съд по правата на човека за незабавно освобождаване на Кавала предизвика разрив в отношенията на Анкара със западните съюзници.

Съветът на Европа започна процедура за нарушение срещу Турция заради отношението й към Кавала. Това може потенциално да доведе до изключване на Анкара от водещата правозащитна организация на континента. Критиците казват, че това също подчертава влошаването на правата в Турция през второто десетилетие от управлението на Ердоган. Върховният съд на Турция миналия месец потвърди присъдата и доживотния затвор на Кавала по обвинението в опит за сваляне на правителството на Ердоган по време на мащабни протести през 2013 г.

Кавала не може да обжалва. Той беше задържан преди шест години и оправдан през февруари 2020 г. за участие в протестите през 2013 г. или преврата през 2016 г. Но веднага е задържан и обвинен в шпионаж. След това съдът повдигна нови обвинения, включително такива, по които той вече беше освободен в първия процес.

Кавала каза миналия месец, че решението на висшия апелативен съд, който потвърди доживотната му присъда, пренебрегва закона и човешкия живот. Европейски служители и правозащитници осъдиха потвърждаването на присъдата на Кавала. Решението „допълнително засилва опасенията на Европейския съюз относно придържането на турското правосъдие към международните и европейските стандарти“, каза тогава Петер Стано, говорител на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Шефът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу направи първото си посещение при Кавала в петък, заявявайки, че иска „да направи несправедливостта по-видима“. „Никой не трябва да бъде съден за мислите си“, каза Кълъчдароглу, цитиран от турските медии.

Кавала беше един от десетките хиляди турци, които бяха или затворени, или уволнени от работните си места при чистки, последвали кървав опит за преврат срещу Ердоган, когато той вече беше президент през 2016 г. Анкара пренебрегна поредица от решения на Европейския съд по правата на човека през последните години, особено по отношение на две фигури против Ердоган: Кавала и кюрдския политик Селахатин Демирташ. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar