Наркоман открадна 2 от електрическите тротинетки, пуснати наскоро под наем в София, но го заловиха още същия ден. В социалните мрежи се появи информация, че са задигнати 15 от превозните средства, но това бе категорично опровергано.

Тарикатът, задигнал 2 от тротинетките, си платил по 1,50 лв., за да ги отключи. След това ги сгънал и тръгнал с тях. В началото не направил впечатление на никого, тъй като го видели да се насочва към метростанцията до НДК, а там не може да се кара.

След като няколко часа обаче тротинетките не били активирани – ползването им струва 0,30 лв. за минута, от фирмата собственик подали сигнал в МВР. По GPS предавателите двете тротинетки били намерени за минути.

Крадецът се оказал наркоман. Хванали го, докато пуши марихуана, в джобовете му имало още грам трева. Той е задържан за 24 часа. Прокуратурата ще го обвини за обсебване на чуждо имущество и притежание на наркотици.

Тротинетките бяха пуснати под наем в София от частна фирма в петък, 23 август. За да се кара една, трябва да се изтегли приложение от интернет. От картата в него се търси най-близката свободна тротинетка. Тя се отключва с натискане на бутон и QR код. Отключването струва 1,50 лв., плащат се и по 30 стотинки за всяка минута каране. Като свърши, потребителят трябва да следва инструкциите в приложението, за да прекрати ползването и да паркира возилото на определените места.

В системата на фирмата, която ги дава под наем за един ден имаше десетки сигнали за тротинетки, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. Едва 3 от 18 сигнала се оказаха истински.

До столичен мол бе установено, че вместо тротинетка е останал само нейният GPS предавател. Системата показала, че едно средство би трябвало да се намира в 6-о РПУ или в съседен на него имот. На място нямало и следа от него. От компанията потвърдиха, че е възможно някой да е взел тротинетката и да я е скрил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar