Руският опозиционен лидер Алексей Навални в понеделник съобщи, че съди ръководството на затвора, където излежава присъдата си, защото не му е дал зимни обувки, а температурите в Русия падат под нулата, съобщи АФП.

„Съдя моята колония и настоявам да ми бъдат дадени зимни обувки“, каза Навални в „Туитър“.

Припомняме, че 46-годишният критик на Кремъл излежава деветгодишна присъда извън Владимир, град на около 230 километра източно от столицата Москва, където температурите в понеделник паднаха до -6 градуса по Целзий.

Навални каза, че затворът вече е преминал към зимни дрехи от седмици, но пазачите са отказали да му дадат ботуши. Липсата на зимно облекло означава избор между това изобщо да не излиза навън или да се разболее. Той вече се е разболявал там.

„Моят двор за упражнения е покрит с лед бетонен кладенец, по-малък от клетката ми. Вижте дали можете да ходите в него с есенни ботуши“, каза той. Но трябва да ходите пеша. Това са единствените 1,5 часа чист въздух, които можете да получите.“

Навални осъди от затвора войната в Украйна.

Той коментира, че напоследък е получил много писма, в които се усеща депресия, мрачност и апатия и призова руснаците да се „разведрят“.

„Допийте си тиквеното лате и отидете да направите нещо, за да доближите Русия до свободата“, написа той в обичайния си насмешлив стил.

Той наскоро каза, че затворническите власти са го държали в изолация.

Навални беше арестуван миналата година, когато се върна в Русия от Германия, където се възстанови от атаката с отравяне. Той излежава затворнически присъди от общо 11-1/2 години за измама, неуважение към съда и нарушения на предсрочното освобождаване.

Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир през 2020 г. Кремъл отрече да е замесен. Европейският съюз по-рано през ноември наложи санкции на осем руснаци, обвинени, че са свързани с отравянето на опозиционера.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar