Алексей Навални, главният опонент на руския президент Владимир Путин, може би вече е стъпил на пътя на знаменития съветски дисидент Андрей Сахаров. Опозиционният лидер е сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир заедно със Световната здравна организация и с шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Сахаров, физикът, участвал в създаването на съветските термоядрени оръжия, беше удостоен с Нобеловата награда за мир през 1975 г. , но тогавашният съветски режим не му позволи да я получи лично на церемонията в Осло. Това направи съпругата му Елена Бонер, която прочете и Нобеловата му реч. Името на Сахаров днес носи международната награда за свободомислие, която Европейският парламент присъжда всяка година.

Навални днес е в затвора след решение на съд край Москва, в дело, заведено по обвинение, че е нарушил условията на условна присъда издадена срещу него през 2014 г. , докато е бил на лечение в Германия. Медиците в берлинската болница „Шарите“ спасиха живота му, след като през август установиха, че е бил отровен с нервнопаралитичния агент новичок по време на пътуване в Сибир през август.

Руските власти задържаха Навални, веднага след като той се върна в родината си от Германия по-рано този месец. Оттогава десетки хиляди негови привърженици откликват на призива му за протести срещу Путин.

Днес демонстрациите продължават в големи градове на цяла Русиия и малко преди 17 часа българско време в тях полицията беше задържала над 3800 души, съобщи правозащитният портал ОВД-Инфо . Между арестуваните е и съпругата на Навални Юлия, предаде Ройтерс.

Съединените щати осъждат бруталните тактики на Русия срещу демонстрантите от опозицията, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той призова руските власти да освободят Навални.

„Съединените щати осъждат продължаващата втора седмица употреба на брутални тактики от Русия срещу мирни демонстранти и журналисти и призовават отново за пускането на свобода на задържаните, сред които е Алексей Навални“, заяви в Туитър Антъни Блинкън.

Руската полиция разположи днес голям брой полицаи и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за свобода на Навални.

Над 100 милиона потребители на платформата YouTube са гледали вече филм на Навални за луксозна резиденция край Черно море, която той твърди, че е на Путин. В писмо от затвора миналия петък Навални окуражи руснаците да преодолеят страха си от репресии и да излязат на протест срещу „тиранията и корупцията“. Той посочи, че, ако само 2 на сто то гледалите филма му излязат, това би било достатъчно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar