Руският опозиционер Алексей Навални даде интервю за испанското издание EL PAÍS, в което обвинява президента Владимир Путин, че е разрешил производството на смъртоносни вещества в тайни лаборатории. Навални поставя Путин на върха на държавна групировка, която екзекутира политически дисиденти. „Не се съмнявам, че Путин е наредил да ме отровят“, казва той в интервюто.

44-годишният адвокат се почувства зле на 20 август по време на полет между Сибир и Москва в резултат на опит за отравяне с „Новичок“ – вещество, създадено от Съветския съюз през 70-те и 80-те години.

Неговият случай предизвика дипломатическа буря срещу Москва. Въпреки че Кремъл отхвърли обвиненията, Европейският съюз наложи санкции на близкия кръг на Путин след отравянето.

Три месеца след напускането на болница в Берлин, където повече от месец беше между живота и смъртта, Навални дава първото си интервю за испанска медия.

Обвинението си към Путин, Навални мотивира така: „Базирам се на много прост факт: „Новичок“ е най-токсичното вещество, изобретено от човека. За производството му е необходима държавна лаборатория. Огромни усилия на държавата. Това е химическо оръжие. Москва обяви през 2017 г. унищожаването на химическото си оръжие. Следователно, въпреки че официално в Русия няма „Новичок“, той може да бъде произведен в тайна лаборатория по директните заповеди на Путин. Това е като случая с нападението в Солсбъри (опитът за отравяне през 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия)“.

Що се отнася до предполагаемите мотиви за заповедта на Путин, Навални казва: „Путин иска да бъде царят на Русия. Не обича противниците. И счита нашата организация и всеки, който съобщава за корупция, за опасност. Той смята, че чрез моето убийство ще прекрати дейността на организацията ми. Трудно е да се разбере какво точно мисли. Моето отравяне не е първото и няма да е последното. Путин дойде на власт преди 20 години. Това е твърде много време. Повярвал е, че може да прави каквото си иска“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar