Руският опозиционер Алексей Навални ще закрие своя Фонд за борба с корупцията заради тежките глоби, наложени от съда. Но ще се опита да го открие отново под друго име, пише агенция „Ройтерс“.

Последните глоби са в размер на 88 млн. рубли (1.23 млн. долара) и те са били последната капка за фонда, каза Навални. „Всичко, което имахме, вече беше конфискувано. Сега ще ни отнемат и самата организация“.

Той обяви, че фондът ще бъде открит отново под друго име и под формата на друг бизнес, и призова поддръжниците си, които даряват около 6 млн. рубли месечно, да подновят даренията и абонаментите си.

Властите подлагат офисите на фонда на чести обиски, банковите му сметки са забранени, а служителите и доброволците често са задържани за участие в протести. Обвинения срещу организацията има и за пране на пари, а на самия Навални му беше забранено да участва в президентските избори през 2018 г. Миналото лято той бе арестуван заради организацията на протестите в Москва, които събраха десетки хиляди на улицата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar