Критикът на Кремъл Алексей Навални в понеделник сравни ежедневието си в затвора с ежедневието на щурмовак от поредицата „Междузвездни войни“, предаде АФП. В публикация в Instagram, 44-годишният опозиционер описа ежедневния си режим. Денят му започва в 6:00 сутринта. После заедно с другите лишени от свобода излизат в двора на затвора и трябва да изслушат руския национален химн.

После следва сутрешната им гимнастика. Тогава затворниците започват да маршируват на място. Навални пише, че по негово предложение всички викат „Империята отвръща на удара“. „В този момент си представям, че снимам руски римейк на“ Междузвездни войни“, където вместо имперски щурмовици има затворници с ушанки“, каза Навални.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Руски военен съд е отхвърлил жалбата за липсата на наказателно разследване за отравянето му. 235-и военен съд в Москва отхвърли жалбата на Навални, който обвинява Федералната служба за сигурност (ФСБ) в извършването на отравянето. Опозиционерът, който излежава присъда от две години и половина в колония източно от Москва, не е присъствал в съда и е отказал да участва чрез видеовръзка.

Навални обвини руските следователи, че не са започнали наказателно производство, за да открият виновните за покушението срещу него в сибирския град Томск през август миналата година.

Навални се разболя тежко при полет в Сибир през август и след няколко дни беше откаран със самолет за лечение в Германия, където прекара месеци във възстановяване. По-късно западни експерти стигнаха до заключението, че 44-годишният мъж е влязъл в контакт със съветското бойно отровно вещество новичок.

Кремъл отрече каквото и да било участие и вместо това обвини германските власти, че отказвали да сътрудничат на разследването, въпреки че Берлин предава документи за разпита на Навални от германските следователи.

Русия отхвърли призивите на западни правителства за разследване на атаката, като някои руски официални лица намекнаха, че Навални може да е бил отровен в Германия или дори да се е отровил сам.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar