Окръжният съд в Ловеч отмени постановената на първа инстанция мярка за неотклонение „парична гаранция“ на мъжа, привлечен като обвиняем за банкови измами в размер на 150 хиляди лева, като му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

37-годишният мъж е изтеглил кредитите от три банкови клона в Ловеч с чужда лична карта на човек от Плевен. Повдигнато му е обвинение за банкова измама в особено големи размери, както и за съзнателно използване на неистински документ за самоличност.

По време на съдебното заседание днес от прокуратурата настояха за най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото според държавното обвинение може да се направи обосновано предположение, че 37-годишният мъж е извършил престъпленията, за които е обвинен, както и че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Въпреки че има постоянен и настоящ адрес, той не пребивава постоянно на тях, а издръжката на детето му не зависи от доходите му.

Защитата настоя определението на първата инстанция да бъде потвърдено. Подчерта, че обвиняемият не се е укривал, съдействал е на разследващите и би бил по-полезен, ако не е задържан, за да полага грижи за малкото си дете.

След като съобрази представените доказателства по делото, както и със становищата на страните, Окръжният съд прие, че следва да се отмени определението на районния съд и обвиняемият да бъде задържан под стража.

Според съда, мъжът е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен, а те са квалифицират като тежки умишлени и за тях се предвижда наказание повече от пет години лишаване от свобода.

Освен това съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar