Илон Мъск бързо спечели делото, което се водеше срещу него с обвинение, че през 2018 г. е измамил инвеститорите на Tesla с твърдението си, че ще направи компанията частна, ще я извади от борсата и има осигурено финансиране за това. В дните преди старта на делото в залата, много анализатори бяха убедени, че Мъск ще загуби и въпросът е най-вече какво обезщетение ще трябва да плати.

Съдебното жури обаче изненада специалистите. След като представянето на аргументите приключи, заседателите се оттеглиха за обсъждане и взимане на решение. Те нямат срок, в който да вземат решението, но то трябва да е единодушно. Затова често се случва дебатите между заседателите да продължават по няколко дни.

В случая на това дело обаче, журито взе решение за по-малко от два часа. И то е, че Мъск не е измамил инвеститорите на Tesla.

Според информация на AutoBlog, членове на журито са заявили пред адвоката на ищците Николас Порит, че са съгласни с твърдението, че Мъск действително е смятал, че има осигурено финансиране от инвестиционния фонд на Саудитска Арабия, макар и да не е имал писмена гаранция. Те са изразили и съмнение на твърденията, че само публикациите на Мъск в Twitter са единствената причина за скока на цените на акциите на Tesla през тогавашния период.

Бившият прокурор и сега адвокат Майкъл Фрийдман коментира, че решението на Мъск да посети съдебната зала в по време на заключителните речи в петък е имало важна роля пред журито. Мъск не е бил задължен да бъде в залата по това време, но е било прието положително от журито.

Самият Мъск вече беше разпитан в залата и е казал същото, което е заявявал публично: Не е имал зли намерения, смятал е, че има осигурено финансиране и е искал да предложи най-доброто за акционерите, т.е. висока цена.

„Благодарен съм, че мъдростта на хората надделя! Дълбоко ценя единодушното решение на журито за невинност в случая с извеждането на Tesla от борсата“, заяви Мъск в Twitter. Резултатът от делото може да бъде обжалван.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar