Късно в петък Илон Мъск е изпратил писмо на Twitter и американските регулатори, че иска да се откаже от сделката за придобиване на социалната мрежа. Новината беше очаквана, като имаше слухове от доста време, че милиардерът е размислил, но въпреки това може да му се наложи да купи компанията.

В събота председателят на борда на директорите на Twitter Брет Тайлър обяви в профила си, че компанията иска да приключи сделката според вече съгласуваните условия. Тайлър също така подчерта, че Twitter ще потърси правата си в съда и компанията е уверена в успеха си.

Този успех, ако се случи, ще означава, че съдът е задължил Мъск да купи компанията според условията и на договорената цена от 44 млрд. долара. В неделя вечерта Bloomberg съобщи, че Twitter вече е събрала и екип, който да съди Мъск.

Позицията на милиардера ще е, че Twitter не е изпълнила условията по договора и по-конкретно да предостави изисканите от Мъск данни за доказване, че фалшивите профили действително са около 5% от всички дневни потребители. Именно това беше обект на спорове между Мъск и Twitter, като той твърди, че е направил собствена проверка и резултатите са други. Twitter пък отговаря, че изчислението на тези профили не може да се направи с публични данни, а алгоритъмът е вътрешен.

И двете страни в заформящия се съдебен спор ще имат и други аргументи. Twitter например може да обвини Мъск в умишлено понижаване на цените на акциите на компанията. Те бяха 51,70 долара за акция в деня на приемане на сделката, а Мъск е поел ангажимент да изкупи компанията на цена от 54,20 долара на акция. Същевременно при затварянето на пазара в петък, цената беше едва 36,81 долара. Мъск пък може да използва понижението за аргумент да поиска предоговаряне на цената.

Пред в. Guardian експертът по право от Университета на Ричмънд, Карл Томас коментира, че е възможно двете страни да се споразумеят извънсъдебно. По договор Мъск трябва да плати 1 млрд. долара компенсация на Twitter, ако се откаже от сделката. Социалната мрежа обаче ще иска много повече от това и вероятността за дълъг съдебен спор е доста голяма, а ако загуби делото, Мъск ще трябва да купи компания, която вече не иска.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar