Илон Мъск обяви, че може да даде Microsoft под съд. Причината – според него софтуерният гигант неправомерно е използвал данни от Twitter, за да обучава своя изкуствен интелект, съобщава PC Mag.

Реакцията на Мъскк идва след като стана ясно, че Microsoft ще спре достъпа на Twitter до една от платформите си за онлайн реклама. Twitter няма да е достъпна през една от платформите за управление на реклами и така клиентите не могат да създават и публикуват туитове през Smart Campaigns.

От Microsoft не са давали причина за решението. PC Mag спекулира, че може да е заради евентуално ново изискване на Twitter, че компаниите ще трябва да плащат между 42 000 и 210 000 долара месечно, за да имат достъп до софтуерния пакет за връзка с платформата.

Отговорът на Мъск изглежда ще е съдебно дело. Той цитира в Twitter публикацията за спиране на достъпа до рекламната платформа и допълва: „Те тренираха изкуствен интелект незаконно, използвайки данни от Twitter. Време е за съд“.

Мъск не коментира какво има предвид под незаконно трениран изкуствен интелект. Мъск има и други потенциални причини. Наскоро той критикува OpenAI, компанията, която създаде ChatGPT и е съоснована от него, но я напусна, че е позволила да се превърна е затворена фирма, която гони печалби и „практически е контролирана от Microsoft“, тъй като тя е основен инвеститор.

Мъск също така обяви, че работи по нов изкуствен интелект – TruthGPT, който ще търси само истината и ще се опита да научи смисъла и естеството на вселената. Microsoft и Twitter не са коментирали потенциалния съдебен спор официално.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar