Над 15 хиляди граждани са подкрепили подписката, открита от близките на 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря, с искане да отпадне съкратеното съдебно следствие в случаите на тежки умишлени престъпления, особено срещу деца. Част от подписката бе предадена на Корнелия Нинова при посещението й в селото преди седмица.

„Другата част съм сложила в раничката на Криси, с която сега тя щеше да тръгне в първи клас. Но никога вече няма да стане ученичка“, каза Милка Георгиева, баба на зверски убитото момиченце.

На 18 септември през нощта от Сотиря ще тръгне микробус за София, където в 8 часа пред парламента ще започне мълчалив протест срещу редуцирането на присъдите за извършителите на убийства и сексуални посегателства спрямо деца. „Извършителите на тежки умишлени престъпления срещу личността трябва да получават най-строги присъди, без право на замяна. Информираха ни, че протестът ни ще бъде подкрепен и от други пострадали семейства – близките на сестрите Белнейски, на Вероника от Велико Търново…“, заяви кметът на Сотиря Димчо Георгиев. В протеста ще се включат и много граждани, които са „за“ промени в закона. „Аз не съм съгласна на по-мек вариант в предлаганите промени. Смятам, че нито един убиец и изнасилвач няма право да получи по-леко наказание, ако си признае вината. Не искам да бъда разочарована! Тази промяна не е само за нас“, допълни бабата на Криси.

Момиченцето бе открито на 15 август на обяд недалеч от дома си в безпомощно състояние. То издъхна в областната болница от причинените му травми, несъвместими с живота. За жестокото убийство и изнасилване бе задържан 21-годишният Мартин Трифонов от същото село, излежал присъди за блудство и за кражба. Подписката с искане за отпадането на съкратеното съдебно следствие продължаваше и в деня преди отпътуването на хората за София. Милка Георгиева работи на обект на централния кооперативен пазар в Сливен. Всеки клиент се разписваше с името си под исканията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar