Мъж, който беше арестуван със зареден арбалет в замъка „Уиндзор“, казвайки, че иска да убие кралица Елизабет, беше осъден на девет години в четвъртък, след като призна престъпление по Закона за държавната измяна и отправи заплахи към покойния монарх.

21-годишният Джасвант Синг Чайл заяви „Тук съм, за да убия кралицата“, когато беше арестуван, облечен в черни дрехи и с качулка, метална маска и ръкавици в двора на замъка в западната част на Лондон около 8 часа сутринта на Коледа през 2021 г.

Елизабет, която почина на 96 години през септември миналата година, по това време е била в замъка заедно със сина си Чарлз, сега крал, и други членове на семейството, съобщава „Ройтерс“.

Съдията разпореди Чайл да бъде изпратен първо в психиатричната болница в Броудмур, където да му бъде оказана помощ, преди да влезе в затвора, за да излежи наказанието си.

Според съдията Чайл е „изгубил връзка с реалността, така че е станал психотичен“ до момента, в който е влязъл в замъка „Уиндзор“, но отговорността му за престъпленията му е значителна.

„Той беше замислил да убие кралицата в началото на 2021 г., когато не е бил психотичен. Той предприе стъпки, за да се опита да се доближи до целта си и да усвои умения, които ще му бъдат полезни“, каза съдията.

Студентът, замерил с яйца Чарлз Трети, има забрана да носи яйца на обществени места

Чайл се призна за виновен през февруари по трите обвинения за отправяне на заплахи за убийство, притежание на нападателно оръжие и престъпление по Закона за държавна измяна от 1842 г., което го прави първият човек, осъден за държавна измяна от 40 години.

Преди да тръгне към „Уиндзор“, младежът записал видео, в което казва: „Съжалявам за това, което направих и което ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата на кралското семейство.“

В записа Чайл казва, че покушението е отмъщение за „онези, които загинаха в клането през 1919 г.“ – инцидент, при който британските колониални войски застрелват близо 400 сикхи в техния свещен град Амритсар в Северозападна Индия, събрали се да протестират срещу колониалния закон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar