В нея е забранено не вдигането на шум, а изнасянето на озвучителни уредби извън сградите

Мъж изкара мощна озвучителна уредба на верандата на къщата си в карловското село Розино и подлуди съседите си със силна музика, но глобата му от 300 лв. беше отменена заради текст в общинската наредба за обществения ред, който противоречи на закона. Купонджията бил засечен да озвучава цялото село в 15,40 часа на 14 юли м. г. и изпратените на мястото полицаи му съставили акт, който подписал без възражения.

След това обаче обжалвал наказателното постановление. В хода на делото в Карловския районен съд се оказва, че в наредбата на община Карлово като нарушение е описано поставянето на външни озвучителни уредби извън туристически и други обекти, но не и слушането на много силна музика, с което се нарушава
спокойствието на живеещите в района. Няма закон, който да забранява изнасянето на тонколони, а е редно нормативните актове да общините да се вписват в националното законодателство. „Основен принцип в правото е, че няма престъпление и наказание без предшестващ закон“, е записано в решението на съда за отмяна на санкцията.

То подлежи на оспорване пред Административния съд в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar