• ЛАУРА КЬОВЕШИ СНИМКА: РОЙТЕРС

Габриела Жалац, уличена от новинарски сайт в измама, ощетила бюджета с 2 млн. евро

Бивша хърватска министърка на регионалното развитие и еврофондовете е била задържана за корупция при операция на Европейската прокуратура – орган, ръководен от румънката Лаура Кьовеши. Заедно с Габриела Жалац в сряда вечерта са били арестувани Томислав Петрич – директор на хърватската Централна агенция за финанси и договаряне, която контролира разходването на евросредства, и двама бизнесмени, близки до бившата министърка.

Жалац и нейните съучастници са арестувани по дело, наречено „Софтуер“. Докато била ръководител на Министерството на регионалното развитие и еврофондовете, тя възложила на компанията „Ампелос“ да разработи софтуер, като с корупционната схема ЕС и Хърватия са ощетени с близо 2 млн. евро. Преди 3 седмици, по заповед на Европейската прокуратура, полицията извършила няколко претърсвания в министерството и иззела документи, свързани с договора с „Ампелос“. Нейни собственици са двамата бизнесмени, арестувани заедно с Жалац.

Прокуратурата на Лаура Кьовеши смята, че бившата министърка, чието име не се посочва в официалното съобщение, осигурявала привилегии на бизнесмените, като през 2017 г. изменила условията на обществена поръчка, така че да ги облагодетелства, и при това многократно увеличила стойността на работата за разработване на информационна система за стратегическо планиране и управление на развитието.

Жалац променила процедурата, така че възлагането на разработването на софтуера да стане без търг, а чрез пряко възлагане. Освен това са адаптирани техническите спецификации на системата, така че да приляга на използвания от фаворизираните фирми. Европейската прокуратура съобщава, че

цената на работата била определена

на около 1,31 млн. евро – почти пет

пъти над пазарната

За да осигури продължаването на процедурата за възлагане без предварително публикуване на обществена покана за участие, министърката наредила на директора на агенцията за контрол на еврофондовете да не оспорва процедурата въпреки завишената цена. Тъй като Жалац била едновременно и председател на Управителния съвет на агенцията за еврофондовете, тя се явявала началник на директора и той нямало как да откаже. С това той нарушил Закона за обществените поръчки, заради което също е арестуван.

В крайна сметка е обявен търг, който е спечелен от фирмата „Ампелос“ – бизнес партньор на компанията на първия бизнесмен. Цената на сключения договор е 1,73 млн. евро при пазарна цена за информационната система от приблизително 265 000 евро.

Заедно с дължимия ДДС сумата набъбва до 2,16 млн. евро. След като парите са преведени на спечелилата фирма, част от тях са препратени на първия бизнесмен и впоследствие неназовано количество от тях – изтеглени в брой. Според Европейската прокуратура в резултат на схемата финансовите интереси на ЕС и на Хърватия са ощетени с общо 1,8 млн. евро. Кьовеши започва да следи случая заради факта, че 85% от сумата била изплатена от европейския бюджет чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност и сближаване“.

Новинарският портал Telegram за първи път разкри схемата през лятото на 2019 г., посочвайки точните суми, с които бил ощетен европейският бюджет. От хърватската полиция съобщиха, че ще разследват и Марио Жалац – съпруг на арестуваната ексминистърка. Докато полицията претърсваше къщата им след ареста в сряда, Марио заплашвал репортера на Telegram Драго Хедъл. Хърватската асоциация на журналистите осъди подобно поведение и отново призова съответните институции да реагират на открити заплахи срещу журналисти. Хедл е носител на редица журналистически награди.

Падението на бившата министърка започна през 2019 г., когато избухнаха няколко поредни скандала. Първият бе във връзка с автомобилна

катастрофа, която тя причини през март

2019 г., шофирайки с изтекла преди 3 години книжка

При инцидента пострада 10-годишно момиче. Веднага след това Жалац подаде оставка, хърватският премиер Андрей Пленкович, в чийто кабинет тя служи от октомври 2016 г. до юли 2019 г., я отхвърли. Малко след това медиите откриха скъп мерцедес в задния ѝ двор, който политичката не е декларирала, въпреки че е длъжна да го направи.

В края на август 2020 г. бившата министърка отново влезе в медиите, след като се разкри, че притискала Йосипа Римак, бивш държавен секретар и някогашен кмет на град Книн, да подправи резултата от изпита за държавна служба на брат ѝ, така че той да премине.

Арестът на Жалац даде на опозицията нов повод за остри критики срещу управляващия дясноцентристки Хърватски демократичен съюз. Неговият председател и премиер на страната Андрей Пленкович коментира ареста, като призова да се спазва презумпцията за невинност и добави, че е „изненадан от новината“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar