57-годишният мъж, който се беше барикадирал в дома си в столичния квартал „Овча купел“, е настанен в психиатрична клиника. Назначена е експертиза за здравословното му състояние. Това съобщиха за „По света и у нас“ от Софийската районна прокуратура. ‘Ако заболяването шизофрения се потвърди, наказателното производство срещу мъжа ще бъде прекратено.

Разследването срещу 57-годишният мъж, който близо денонощие се беше барикадирал в дома си и изстреля два пълнителя, е за закана за убийство. Причината – преди два месеца поискал да започне работа в охранителна фирма, но му било отказано.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: В един дълъг период от време се започват едни SMS-и, в които се отправят сериозни закани, включително и за убийство и за саморазправа със собственика на фирмата.

В събота на обяд отишъл при собственика на фирмата, облечен в камуфлажни дрехи, и отново отправил заплахи към него. Бил въоръжен.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Говорим за сигнално и предупредително оръжие, т.н. газово, което по закон е с уведомителен характер.

Всеки пълнолетен гражданин, независимо дали е криминално проявен или дори да има психично заболяване може да притежава газово оръжие. Единственото задължение е при придобиване да бъде уведомено районното управление на МВР по местоживеене. Криминалният психолог Калин Гайдаров е категоричен, че и за такъв тип оръжие притежателят му трябва минава през психотест.

Калин Гайдаров, криминален психолог, бивш директор на Института по психология на МВР: Също така и какъв е профилът на личността му, защото е възможно при едни или други неблагополучия, както е в този случай да реагира парадоксално. Това вече е много специфично и то може да бъде изследвано психологически и да бъде установено и по този начин може да се намали риска от подобен тип поведение.

Психолози на място са преценили момента, в който спецполицаите от отряд „Кобра“ да влязат в дома на 57 годишния мъж и да избегнат риска от съпротива.

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Започна да говори, като че ли момента на агресия от вчера му е отминал, но така са психиатричните заболявания, знаете – отключват се, заключват се и така.

Ако съдебно-психиатричната експертиза потвърди заболяването му, прокуратурата ще поиска за мъжа принудително лечение в психиатрична клиника, заявиха за „По света и у нас“ от държавното обвинение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar