Московският градски съд започна да гледа по същество новото дело срещу Алексей Навални. Този път руският опозиционер и критик на Кремъл е обвинен в създаване на екстремистка организация и финансиране на екстремизма. Говорител на съда обяви, че делото ще бъде закрито за медиите.

Заседанието започна в наказателна колония №6 във Владимирска област, където Алексей Навални изтърпява 9-годишна присъда по обвинения в мошеничество и неуважение към съда. Опозиционерът беше уведомен за новото дело срещу него през май. Той съобщи, че прокурорите са му предоставили над 3800 страници, в които били описани извършените от него престъпления, докато е бил в затвора.

„Макар че от количеството на томовете става ясно, че съм изпечен и упорит престъпник, не мога да разбера в какво точно ме обвиняват“, написа иронично опозиционерът.

Руският опозиционен журналист Сергей Пархоменко заяви за БНР, че целта на властите е максимално да изолират Навални:

„Възнамеряват да го обвинят в най-тежките углавни престъпления, които са предвидени в руския Наказателен кодекс, по-тежки от убийство, изнасилване и грабеж, и да създадат ситуация, при която да получи всъщност доживотна присъда“.

Междувременно генералната прокуратура на Русия обяви за нежелателна дейността на регистрираната в България фондация „Право – София“, в чийто състав влиза международната правозащитна организация „Агора“. От прокуратурата обвиниха организацията, че оказва юридическа помощ на „опозиционери с антируска позиция“.

По-рано известният руски юрист, правозащитник и ръководител на „Агора“ Павел Чиков беше обявен за чуждестранен агент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar