Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено окончателно да плати на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 млн. лева. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) от 23 декември, което не може да бъде обжалвано.

На практика ВАС потвърждава решението на Административен съд – София град (АССГ) от миналата година. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ „Брикел“ се наложило да закупи в периода май 2010 – май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.

Искът е заведен по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съгласно който държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Държавата и общините дължат обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди.

По повод новината за окончателното съдебно решение от 23 декември министърът на околната среда Борислав Сандов съобщи във фейсбук профила си, че от същата дата ТЕЦ Брикел е с нов собственик – британският гражданин Roy Kennedy, който заменя като собственик друг 82-годишен британски гражданин.

„Благодарение на Bird.bg и търговския регистър на Обединеното кралство имам информация за адреса на Roy и смятам да му изпратя покана за среща, на която да обсъдим наказателната процедура на Европейската комисия срещу България за замърсяване със серен диоксид в района на Гълъбово“, написа министър Сандов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar