Ако 5-членният състав на ВАС потвърди след месец решението на по-долната инстанция на съда, това ще означава, че трябва да правим екооценка на почти цялата планина Пирин. Това заяви пред „24 часа“ шефът на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в екоминистерството Мирослав Калугеров.

В петък той защитаваше в съда позицията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по делото, което група природозащитни организации водят срещу миналогодишното решение на кабинета. То предвижда промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, даващи възможност за изграждане на втори лифт.

Делото се води вече цяла година, но стигна до втора инстанция едва миналата седмица и 5-членният състав на съда му даде ход в петък. Магистратите задължиха МОСВ и еколозите да дадат до 10 дни своите писмени бележки, като срокът за решаване на казуса е 30 дни, считано от 16 ноември 2018 г.

„Обичайно един доклад за въздействие върху околната среда се изработва за около 5 до 8 месеца, подлежи на обществено обсъждане и след това се приема. В случая обаче е невъзможно да го направим, просто у нас няма такава практика“, обясни Калугеров.

Причината е, че в плана за управление на един национален парк, както и във въпросната му поправка, няма нищо конкретно, което да се оценява. „Това е все едно да ви поискат да направите екооценка на почти цялата планина – абсурдно е. Никой не е правил такова нещо досега“, каза Калугеров.

Според него много по-лесно е тази процедура да започне, когато се появи конкретно инвестиционно намерение. Това пак ще отнеме време, но екооценката ще се прави за конкретни намерения и ще бъде значително по-лесно въздействието върху околната среда да се установи и да му се направи оценка.

Според Калугеров у нас вече има прецеденти, които позволяват план за управление или негова поправка да се приеме, без да се прави екооценка, и това е прилагано, без да среща съпротивата на екоорганизациите.

„Според мен тактиката на организациите в случая с Пирин е всячески да пречат за каквито и да било промени в плановете за управление, приети преди повече от 15 години, които са изключително рестриктивни. Надявам се разумът да надделее“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar