Причина да не се направи голям ремонт на арестите в София е фактът, че в тях има много задържани по искане на специализираната прокуратура представители на високите етажи на властта и организирани престъпни групи. Това поясни правосъдният министър Цецка Цачева в интервю за Би Ти Ви, помолена да коментира оплакванията на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и семейство Баневи от лошите условия в ареста.

Обвинената за подкуп Иванчева вече обяви, че ще съди България в Страсбург, а Банев, сочен за организатор на престъпна група и пране на пари, описа в профила си във „Фейсбук“, че осветлението е слабо, задържаните пушат в помещенията, няма топла вода. Какво показа омбудсманът Мая Манолова за условията в ареста вижте тук.

„Имаме проблем с двата ареста в София и това е по причина, че с оглед компетентността на специализираната прокуратура за престъпленията по високите етажи на властта и организирани престъпни групи, всички тези лица се настаняват в София, за да се извърши генерален ремонт, така че да отговарят на условията изцяло“, каза Цачева.

По думите й България има неоспорим напредък при подобряването на условията в затворите и арестите в последните 3-4 години и това се отчита и от омбудсмана, и в чужбина. В затворите категорично няма пренаселеност, заяви тя.

Министърът увери, че държавата полага не малко грижи за това, а премиерът и финансовият министър проявявали разбиране. За 3-4 години не може да се постигне това, по което 30 г. не е работено, обобщи правосъдният министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar