– Санкция от 30% от стойността на имота ще е обеца на ухото, ако някой реши да строи без документи, казва депутатът от ГЕРБ

– Изготвянето на документация ще отнема между 3 и 4 месеца

– Има спорове дали да важи и за сгради от 1000 до 5000 кв. м, ще прецизираме текстовете. Ако са според наредбата, ще се узаконяват и преустройства

-Вие сте сред вносителите на промени в Закона за устройството на територията. Защо се налага изменение в частта с незаконните строежи, г-н Шишков?

– За да се ограничи незаконното строителство. Хората, с които съм разговарял, първосигнално реагират, че едва ли не гражданите ще бъдат мотивирани да строят незаконно. Точно обратното! С предлаганите промени то ще бъде до голяма степен премахнато.

– Как ще стане това?

– На първо място ще мотивираме администрациите да работят по-ефективно. Публична тайна е, че общинските администрации не прилагат достатъчно ефективно чл. 225а от ЗУТ (отнася се до премахване на незаконни строежи – б. р.) по различни причини. Сега им даваме като алтернатива още една норма. С нея ще помогнем на гражданите, които би следвало да премахнат своите постройки, да платят глоба и да не се налага събаряне. Тя ще е наказание, че са строили незаконно.

– Защо кметовете и администрациите не упражняват ефективно законовото си право?

– На първо място това са морални причини. Много често тези строежи, които подлежат на премахване, са единствено жилище на собственика. Това довежда до противоречие с Европейската конвенция за правата на човека, според която единствено жилище не бива да бъде премахвано. А и никой кмет няма намерение и желание да поставя бариера между себе си и избирателите си. В момента процедурите се бавят, доколкото е допустимо по закон. Гражданите чакат поредната амнистия, която периодично налага парламентът.

– Внесените промени съвпадат с наближаващите местни избори.

– Аз нямам намерение да се кандидатирам за кмет. Имаме си добър в нашата община. Правя предложението от позицията на човек, който от 10 г. работи aктивно в местната власт. Като председател на общинския съвет съм наблюдавал процесите отблизо. А и съм в тази сфера – строителен инженер и проектант съм.

Освен това идеята е стара. Преди години имаше опити да се направи подобна промяна. Сега възраждам това предложение, в този вид ще е по-ефективно и с много по-силно действие от чл. 225а от ЗУТ. Той казва само, че незаконните постройки трябва да бъдат премахвани.

Размерът на

наказанието сега

е несъотносим

към вида на

нарушението

Хората по една или друга причина не са издали технически документи и се налага премахване на сградите. Това означава 100% загуба на това, което си построил. Затова предлагаме наказанието да бъде намалено 3 пъти.

– 30% от стойността на строежа не е ли твърде ниска глоба?

– Това е някаква справедливост, но не е и прекалено малко. Според някои санкцията е ниска, според други – висока. Вероятно този процент ще бъде коментиран.

Първоначално идеята бе сградата да се оценява според данъчната стойност. Но процедурно това е невъзможно – данъчна оценка не може да бъде издадена за сграда, която не съществува в регистъра. Затова преминах на вариант с методика от министерството за определяне на стойността на сградите. Тези 30% са приблизителен процент на данъчна оценка – между 20 и 30 на сто са те спрямо пазарните. Тази глоба ще е като обеца на ухото за всички, които решат да строят незаконно.

– Имате ли подкрепа от министерството на регионалното развитие?

– Да, съгласувах предложението с всички засегнати институции.

-Защо хората строят незаконно и всички такива строежи ли ще могат да бъдат узаконявани с тази промяна?

– Причините за незаконните строежи са много – започват от нехайство и незнание и стигат до умишлено неспазване на законите. Ще могат да бъдат узаконени само сгради, които отговарят на ЗУТ и неговите подзаконови нормативни актове. Това означава, че отговарят на устройствените показатели, конструктивните изисквания, енергийната ефективност, където е необходимо, елинсталациите трябва да са в съответствие, да бъде издаден технически паспорт.

– Колко би струвала цялата процедура и колко време ще отнема?

– Това, което трябва да направи собственикът, е да издаде техническа документация, да направи проект на сградата. Това се равнява на равностойността на проект на нова сграда.

Става въпрос за

пазарни цени, но

средно те са

между 3 и 5%

от стойността на сградата. Времето за изготвянето на документация е между 3 и 4 месеца.

-Защо един собственик, живял например 10 години в незаконно жилище, ще поиска да плати, за да го узакони?

– Не смятам, че гражданите ще бъдат стимулирани, по-скоро администрацията ще бъде стимулирана да изпълнява разпоредбите на новия член на закона. Години наред се прилага една порочна практика. От една страна законът казва, че всички незаконни сгради трябва да бъдат премахнати, а от друга – през няколко години някой се сеща да направи амнистия. Така стимулираме гражданите да строят незаконно.

– Узаконяването ще се отнася ли за преустройства – например остъкляване на тераса?

– Там, където отговарят на изискванията и не пречат на нормативната уредба, би могло да бъдат узаконени тези преустройства. В момента срещам доста сериозни обструкции от колеги, които са против да бъде включена четвърта категория в узаконяването – това са сгради от 1000 до 5000 кв. м. Вероятно тук ще бъде коригиран текстът.

Ако трябва да бъда обективен,

през последните

5-6 г. големи

сгради не се

строят незаконно

Това е било навремето, когато е липсвал контрол. Сега незаконно се строят предимно пристройки, летни кухни, навеси.

– А строежите в защитени територии?

– Защитените територии са изключени от предложенията, изрично съм го записал в текста. Също така за урбанизираните територии не могат да бъдат изготвени работни устройствени планове за намалени отстояния до съседни имоти. В ЗУТ са предвидени отстояния от съседни сгради и имоти, които очертават т. нар. петно на застрояване. С РУП тези отстояния могат да бъдат намалени по изключение и в специални случаи. Изричният запис на подобен текст изключва незаконните постройки от тези специални случаи.

– Какво ще се случи с незаконните ромски къщи?

– Това изменение към момента не третира тези сгради, защото единствено собственик на имота има право да узакони сградата. Така автоматично се изключват къщите, построени върху общински или държавни имоти. В общия случай това се отнася за ромските къщи. Параграф 127 и в момента дава възможност сгради, построени преди 2001 г., да бъдат узаконявани чрез удостоверение за търпимост. Не съм сигурен колко от ромите са се възползвали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar