Бившият вътрешен министър Младен Маринов бе отхвърлен като член на новата временна парламентарна комисия, която ще разследва евентуално полицейско насилие на антиправителствените протести миналото лято. Председател на комисията ще е Николай Хаджигенов, а негов заместник – проф. Николай Радулов. Всяка партия ще има по двама членове, с изключение на ГЕРБ. Гербаджиите се разсърдиха на изключването на Маринов и втората им кандидатура Тома Биков си направи отвод.
До изключването на ексминистъра се стигна след предложение на Стоян Мирчев от БСП. Той отбеляза, че Маринов е в конфликт на интереси, тъй като оглавяваше ведомството, което ще бъде проверявано. „Подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това, защото вие окървавихте българските протести. Г-н Маринов, нямате право да излизате на тази трибуна и да говорите за протестите, защото сте един от виновниците, превърнали българската полиция в репресиращ орган срещу българските граждани“, заяви Мирчев.
Маринов настоява, че на протестите срещу „Борисов 3“ е видял само бити полицаи, но не и протестиращи, с което си навлече освиркване от залата. Биков обвини Николай Хаджигенов, Татяна Дончева, Атанас Атанасов, че са били и са адвокати на престъпници.
Комисията ще работи три месеца и освен за евентуално полицейско насилие ще разследва обстоятелства, свързани с подслушване и следене на протестиращи, опозиционни лидери и членове на партии от опозицията.
Гербаджиите демонстративно напуснаха пленарната зала след гласуването и преди да започне обсъждането на комисия по ревизията на предходното управление. Мнозинството обаче реши, че такава комисия отново трябва да има.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar