Политическата буря в Гърция се разрасна в понеделник, след като премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че подслушването на лидера на опозицията е било погрешно, но законно, съобщиха западни издания. Все пак премиерът се извини и определи случилото се като непростимо, но отказа да подаде оставка.

„Това, което се случи, може да е било законно, но беше грешка. Не знаех и очевидно никога не бих го позволил“, каза Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията.

Според него разузнавателната служба на страната (НРС) е подценила политическото измерение на действията си. „Това беше формално адекватно, но политически неприемливо“, обяви премиерът.

Мегаскандалът с подслушванията избухна миналата седмица, предизвиквайки политическа буря, като опозиционните партии настояха за задълбочено разследване и определиха разкритията като личния „Уотъргейт“ на Мицотакис по аналогия с добре известните събития в САЩ през 1972-1974 г., които завършиха с оставката на президента Ричард Никсън.

В Гърция всичко започна, след като се появи информация, че лидерът на опозиционната лявоцентристка коалиция ПАСОК – Движение за промяна Никос Андрулакис е бил подслушван от службите през 2021 г. Политикът, който в момента е и евродепутат, съобщи, че е получил и друга информация от Брюксел при проверка на достъпа до телефона му. Той допълва, че е имало и опит устройството му да бъде следено с шпионски софтуер, но не е натиснал линка, който да го зарази. През април пък гръцкият финансов журналист Танасис Кукакис обяви, че е бил следен от юли до септември 2021 г.

Гръцкият премиер, чиято партия „Нова демокрация“ е изправена пред битка за преизбиране през следващата година, се извини на Андрулакис в събота, като каза, че не е знаел за подслушването и не би го одобрил. Мицотакис разкри, че е

разбрал за случилото се едва преди няколко дни,

и също така обяви мерки за затягане на контрола върху операциите на разузнавателната служба и повишаване на прозрачността на нейните практики.

„Подслушването на политика е извършено по законови процедури, но е било политически неприемливо и не е трябвало да се случва. Тази процедура беше одобрена от върховния прокурор, както е предвидено в наредбата, приета през 2018 г. от предишното правителство. Подслушването е продължило три месеца и е било автоматично прекратена, както се изисква от закона, няколко дни след като Андрулакис беше избран за президент на партията ПАСОК“, обяви Мицотакис.

Премиерът обясни и че колкото и ценен да е приносът на Националната разузнавателна служба за укрепване на позициите на Гърция, става ясно, че е необходимо не само повишаване на нейната оперативна компетентност, но и

преоценка на цялостната система за контрол и надзор

Мицотакис отбеляза, че правителството веднага се е съгласило със създаването на разследваща комисия по случая, но тя не може и не трябва да се превръща в „шпионско шоу за партийна консумация“.

Андрулакис, член на Европейския парламент от 2014 г., беше избран за лидер на партията ПАСОК през декември 2021 г. Заради скандала с него оставки подадоха шефът на кабинета на премиера Григорис Димитриадис и ръководителят на Националната разузнавателна служба Панайотис Контолеон.

През уикенда се появи информация, че подслушването е станало по молба на службите на Армения и Украйна. Някои издания в Гърция приписаха искането заради връзките на лидера на ПАСОК със „сенчести лица, действащи от името на китайските интереси“, както и заради добрите му отношения с Русия и Турция. От Киев и Ереван веднага опровергаха да имат нещо общо със случая.

Гръцки медии отбелязват, че НРС отговаря директно пред кабинета на министър-председателя – промяна, която Мицотакис направи сам след победата на изборите през 2019 г.

ПАСОК пък е третата по големина политическа партия в Гърция и в продължение на десетилетия беше основният политически съперник на консервативната партия на Мицотакис.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar