Агенция „Митници“ съобщи, че отнема лицензите на двата данъчни склада на русенската рефинерия „Полисан“. Решението е взето на 5 април, но засяга нарушения, установени преди две години. Тогава фирмата била глобена с 29 165 лв., но обжалвала санкцията и едва в края на март съдът потвърдил наказателното постановление на митниците. Наказанието е голямо, тъй като провинението е тежко. Затова „Полисан“ не може да запази статута си на лицензиран складодържател, а лиценза“, обясниха от Агенция „Митници“. В момента във фирмата тече инвентаризация на складовите наличности.

През 2016 г. при митническа проверка е констатирано, че рафинерията „Полисан“ е попълвала документи за продажба на гориво за отопление с намален акциз, а стоката вероятно е била пласирана като автомобилно гориво, за което се дължи високата ставка. Става дума за 24.5 млн. тона, които са били доставени на различен получател от отбелязания в документите. „Полисан“ е един от доставчиците на бензиностанциите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, посочиха вчера от Българската петролна и газова асоциация. Рафинерията, както и самият Марешки не членуват в асоциацията, която обединява „ЛУКойл“ и повечето големи играчи в петролния бизнес.

Решението за отнемане на лицензите може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, но това не спира изпълнението му. Нарушенията са били установени от митничарите в единия от данъчните складове на „Полисан“, но наказанието се прилага и за второто хранилище на нефтопродукти. Двата обекта не могат повече да работят като лицензиран складодържател и не могат да се ползват от режима на отложено плащане, т.е. да внасят акциза едва когато горивото тръгне за продажба на дребно.

Миналата година в „Полисан“ влязоха ГДБОП и НАП под наблюдението на Специализираната прокуратура. Резултати дали са разкрити схеми за укриване на ДДС и акциз при търговията с горива към момента не е известно да има. По време на ревизията тогавашният производствен директор на „Полисан“ Гален Петков бе понижен в длъжност „началник-смяна“, а три месеца по-късно бе открит обесен в едно от халетата.

„Полисан“ е основана през 1994 г. като производител на битум и котелни горива. Тя е собственост на русенския бизнесмен Христо Вълков.

НА ПОПРАВИТЕЛЕН

Приетият на първо четене Закон за горивата, който предизвика бурно недоволство сред малките и средните предприемачи в петролния бранш, ще претърпи сериозни промени. Три министерства са дали отрицателно становище за него, тъй като поставя сериозни бариери пред фирмите и ще доведе до концентрация на бизнеса в противоречие с европейския принцип „Мисли първо за малките“. Със сигурност от законопроекта ще бъдат изключени „ведомствените бензиностанции“ на земеделските производители. От тях няма да се изисква да монтират измервателни уреди и да правят банкови гаранции от 20 000 лв. Очаква се да бъдат занижени и изискванията за кубатура на помещенията за съхранение и пълнене на бутилки с пропан-бутан, както и техния минимален брой. Част от изискванията за банкови гаранции на други играчи на пазара ще бъдат премахнати, тъй като подобни задължения те имат по други закони.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar