Министърът на правосъдието Десислава Ахладова поздрави днес служителите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) по повод професионалния им празник.

На 7 март специализираната дирекция навършва 18 години от създаването си. Министър Ахладова изрази уважението си към труда на служителите от ГДО и увереност, че те ще продължат да работят усърдно за затвърждаване на авторитета на държавната институция. Тя пожела на главния директор главен комисар Георги Жеков и на целия състав на дирекцията да бъдат силни и безкомпромисни при изпълнение на служебните си задължения и ангажименти.

През юли 2002 г. с изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, за първи път в историята на правоохранителната дейност на страната, в Министерство на правосъдието се създава специализираното звено за охрана на органите на съдебната власт – Главна дирекция „Охрана“. Тя започва да функционира през март 2003 г. с обнародване на Постановление №48/26.02.2003 г. на Министерски съвет.

Главна дирекция „Охрана“:

· организира и осъществява охраната на съдебните сгради;

· осигурява реда в съдебните сгради и сигурността на органите на съдебната власт;

· довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е постановено от орган на съдебната власт;

· конвоира обвиняеми и подсъдими, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража;

· изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода.

Сред основните функции на дирекцията е още да организира, контролира и участва в изпълнението на приемане и предаване на лица в изпълнение на Европейска заповед за арест, екстрадиции и трансфери на задържани лица от и за България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar