Приетите в края на годината от Народното събрание промени в конституцията са най-значимата и мащабна конституционна реформа в сферата на правосъдието, заяви правосъдният министър Атанас Славов. На второ място за свършеното от правителството през 2023 година той посочи приемането на България в Шенген по въздух и по море.

Относно промените в конституцията по ограничаването на правомощията на президента министър Славов подчерта, че на първо място България продължава да бъде парламентарна република, в която няма произволна власт на една или друга институция, а всички се отчитат пред парламента.

Министърът на правосъдието каза още, че трябва да има обективно, независимо и пълноценно разследване на случая със смъртта на 58-годишният Пламен Пенев, който почина след полицейско преследване и последвал арест в Стара Загора на 30 декември. Той добави, че трябва да се установи дали в случая има превишаване на полицейските правомощия.

Като знакови събития през 2024 година министър Атанас Славов определи пълноценното завършване на присъединяването ни към Шенген и по суша, получаването на зелена светлина за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 година, както и приемането до средата на годината на новото законодателство, което произтича от конституционните промени и след това попълването на новите органи като Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, както и избор на нов главен прокурор.

Ротацията на правителството при смяната на министър-председателя министър Славов определи като важен тест за цялото управление на държавата и за мнозинството в парламента.

България има нужда от силно, но и от стратегически ориентирано управление, каза още правосъдният министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar