Готвим в момента искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, но темите, копито засягат това искане са разнопосочни. Имахме усещането, че сме готови, но идват все повече и повече различни сигнали“, заяви в сряда вечерта в предаването „Въпросите“ по TV1 министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Още на 5 ноември Иван Демерджиев съобщи, че изчаква становище на Конституционния съд, за да упражни правомощията си и да поиска оставката на главния прокурор. „Главният прокурор в последно време се опитва да избяга от правомощията си, той осъществява общ надзор и отговаря за всички действия и бездействия на прокуратурата. Многократно сме ставали свидетели как главният прокурор променя хода на едно или друго наказателно производство, или го забързва или го спира или го прекратява. Според мен той носи отговорност за всички закононарушения, допуснати от прокуратурата“, коментира той.

Демерджиев говори и за заплахите, които е получил преди време от Митко Каратиста, за които разказа миналата седмица в интервю за EURACTIV и Mediapool. „Стоя зад всяка дума в това интервю, всяка дума в него е истина, това, което казах сега, съм го казал пред органите на полицията и прокуратурата далеч преди да знам, че ще имам възможност да стана заместник-министър и след това министър на правосъдието“, заяви той.

„Още когато Младен Маринов беше министър на вътрешните работи съм подавал многократни сигнали за дейността на охранителното дружество „Делта гард“ и за престъпването на закона, които са основания за отнемане на лиценза“, заяви правосъдният министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar