Министерството на правосъдието не е съгласно с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която реши, че има неясноти в законодателството, регламентиращо разследването на главния прокурор.

Прокурорската колегия видя пропуск в закона и отказа да назначи разследващ сигнала срещу Сарафов

Това заяви заместник-правосъдният министър Емил Дечев, цитиран от Българската телеграфна агенция (БТА). В сряда, прокурорската колегия отложи назначаването на съдия Даниела Талева като прокурор, който да провери сигнала срещу изпълняващия длъжността главения прокурор Борислав Сарафов. Мотивът беше, че в закона има пропуски. Сигналът срещу Сарафов е подаден във времето, в което той е заместник-главен прокурор.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев смята, че законът е достатъчно ясен кой точно може да разследва назначения ад хок прокурор.

„В момента изпълняваш функциите главен прокурор се ползва от всички правомощия на главния прокурор. Смисълът е да се отнася до тези, които заемат в момента длъжността. Затова, например, сигналите срещу Иван Гешев се изпращат в Софийската градска прокуратура“, коментира още заместник-министърът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PayMyDoctor
PayMyDoctor
22 юли 2023 9:18
Гост

Прокурорската колегия видя пропуск в закона и отказа да назначи разследващ сигнала срещу Сарафов.
PayMyDoctor