Проверки на Главната дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в Министерството на отбраната е установила, че над 90% от обществените поръчки във ведомството са възлагани директно на фирми – без търг, не е имало разговори с други изпълнител и не е направено пазарно проучване. Това съобщи на пресконференция служебният ресорен министър Георги Панайотов, цитиран от БТА.

Като друг констатиран проблем Панайотов посочи 100 процента авансово предплащане, като така, по думите му, министерството е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. За 2020 г. например поръчките са на стойност над 159 млн. лв., от които 99% са дадени на директно възлагане, каза министърът.

Приключила проверка за 2018 и 2019 г. е изпратена както до Агенцията за държавен финансов контрол поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения в прилагането на закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата – поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите, посочи Георги Панайотов.

В момента тече проверка в две търговски дружества – „Терем“ и Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Министърът представи и информация за договори, които министерството е сключило за възлагане на услуги на медии. В периода януари – март т.г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията „Бъди войник“ в две национали телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. Като се има предвид, че министерството разполага с Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка към него, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика, на стойност 36 000 лева с ДДС, каза Панайотов.

Възлагана е и услуга за поддръжка на фейсбук платформа на стойност 36 000 лева, като предишните години това е било извършвано от щатни служители на ведомствения пресцентър.

Министърът съобщи, че сделката за купуването на новите модулни патрулни кораби за Военноморските сили е приключила, но предстои задължително сделка за боеприпасите. Панайотов каза, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е нормален процес. Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева.

Предишният министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е обявил, че утре на пресконференция в централата на партията си, ще отговори на „твърденията и внушенията“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar