„Този протест, както и останалите протести, имат две измерения – едното е заплащането, другото са условията на труд. Доколко заплащането е достатъчно, е сложен въпрос. В условия на пандемия икономиката ограничи своите възможности. Но нещо, което заслужава внимание, са условията на труд“.

Така коментира протеста на полицаи и пожарникари бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Румен Миланов в студиото на „Денят ON AIR“ на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че условията на труд в районните полицейски управления са трагични от години.

„Това не е от днес. Това е от 15-20 години, те не могат да се оправят утре. Ако ние искаме да подобрим тези условия, трябва да започнем от утре. И да мислим как ще е след 5-6 години, иначе няма как да стане. Тази тема, на което и да е правителство да я поставят – тя винаги ще е актуална. Не го казвам с цинизъм“, допълни Миланов.

Според него не е направен достатъчно устойчив модел на Системата за сигурност и обществен ред. Сигурността е важен проблем.

„Големият проблем е защитата на населението. Тя е в компетенцията на много институции, плюс областни управи и общини. Този въпрос винаги се загърбва и когато настъпи някакъв проблем, тогава започваме да се сещаме. Дали ще стане чрез МВР, или ще се направи отделна агенция, пак е въпрос на управленски и финансов разчет“, смята бившият шеф на НСО.

„112 е една система, която тепърва трябва да работи по-ефективно. Но 112 има своето място за обслужване на населението“, отговори той на въпрос крие ли рискове 112 да се извади от системата на МВР.

„Прокурорът е господар на досъдебното производство, но след като има господар, има и слуга. Имал съм случай, в който прокурор се намесва в гражданско-правни спорове и изисква от разследващия полицай да приема данни и сведения, което е в разрез с всички принципи. Трябва да има баланс и в прокуратурата, и в разследващата част от полицията“, каза още ген. Румен Миланов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar