Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за двама журналисти на агенция „Ройтерс“, предадоха световните агенции.

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха невинни по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна. Максималната присъда, която ги грозеше, беше 14 години затвор.

Двамата журналисти отразяваха миналата година бруталната операция на армията на Мианма срещу рохинджите в западния щат Ракхайн. Според обвинението журналистите са получили и разпространили поверителни документи.

Двамата журналисти казаха в съда, че двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута след това други полицаи са ги арестували на 12 декември миналата година. В съда свидетел разказа, че нещата са били нагласени, за да бъде устроена клопка на журналистите Присъдата бе произнесена пред претъпкана с журналисти и дипломати съдебна зала.

„Продължаваме да призоваваме за тяхното освобождение“, заяви Кнут Осбай, представител на ООН в Мианма. Посланикът на САЩ в страната Скот Марсиъл определи присъдите на двамата журналисти като „тъжен факт както за осъдените, така и за всички в Мианма, които работят усилено за насърчаване на фундаменталните свободи, в това число и свободата на медиите“, предаде ДПА. „Мисля, че други биха се запитали дали този изход от делото увеличава доверието, което народът на Мианма има в своята съдебна система“, допълни той.

В изявление агенция „Ройтерс“ каза: „Тези двама възхитителни журналисти вече прекараха девет месеца в затвора по изцяло скалъпени обвинения, целящи да ги накарат да замлъкнат и да сплашат пресата“, се казва в изявлението. А главният редактор на агенцията Стивън Адлър определи присъдата като „тъжен ден за Мианма, за осъдените журналисти и за медиите по целия свят“, предадоха Ройтерс и ДПА.

Той каза, че осъждането на журналистите е голямо отстъпление в прехода към демокрация в Мианма, което няма нищо общо с върховенството на закона или свободата на словото. Главният редактор допълни, че в идните дни агенцията ще реши как да действа срещу несправедливостта, която се извършва спрямо двамата репортери.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar