Не виждам причини да приемем нито една от позициите на президента. Това коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова относно ветото на държавния глава по закона за корпоративното облагане, което засяга данъкът върху старите коли.

Стоянова обясни, че не намерила достатчъно аргументи в мотивите на Радев.

„Ние се мотивирахме многократно още по време на дебатите и сега поддържаме нашите мотиви. За мен беше изненада ветото“, обясни Стоянова. По думите й ветото в тази си част ( за старите коли – б.р.) е „много странно“. Въпреки това тя поясни, че ще има дебат по него. Още този четвъртък то ще бъде разгледано в комисиите в НС, а евентуално в края на седмицата ще мине и през пленарна зала.

Що се отнася за ветото над текстовете, с които се отлага такаста за битивите отпадаци, Стоянова обясни, че е изненадата от това решение на презиента. тя обачени, че ако ветото мине в тази си част, означава без подготовка да се натоварят много милиони хора за сметка на бизнеса и гражданите да плащат по-висока вноска.

Коментарите на Стоянова дойдоха след среща в НС с представители на КНСБ, на коиото обсъдиха бюджета за 2019-а.

На нея синдикатите са обърнали внимание към няколко сектори, които са останали недофинасирани. Така те настояват за увеличение на обезщетението за безработица и за това през втората година от майчинството. Президентът на КНСБ Пламен Димитров поясни, че се вдига максималният осигурителен доход, но обезщетението за безработица остава същото – както максималното, така и минималното. По думите му най-логично би било 60 % от максималния доход да бъде и максималното обезщетение. Минималното пък било замръзнало на 9 лева, а те предлагат да стане 12 лева. Това пък щяло да костава 12 млн.лева.

Отделно искат и скок на размера на майчинските през втората година. не виждаме причина да не дадем 40 лева, каза Димитров, като обясни, че за това ще са нужни 17 млн. лева.

Наред с това те настояват и около 10 млн. лева повече за земеделието, напоителни сиситеми и Стопанската академия. Именно с тези средства те ще могат да получат обещаното 10 % увеличение на заплатите в бюджетната сфера. В рамнките на бюджета на МЗХ ние не ги виждаме. Именно затова алармирали Цветанов и Стоянова, това да бъде поправено между 1 и 2 четене на бюджета.

Другата сфетра била културата, където при музикално-сценичните дейности, оперите има недостиг. Там пък били нужни 20 млн. лева, за да може и тези служители да получат 10 %.

КНСБ иска и поне 15 % скок на запалтите на социалните работници.

На свой ред Менда Стоянова поясни, че бюджет 2019 е един от най-добрите бюджети. „Той осигурява социална защита и за работещи, и за ключови приоритети. Искания винаги ще има и тези искания не бива да спират. Аз мисля, че трябва да се търсят положителните неща и да се търси баланс“, заяви Стоянова.

Въпреки това обаче тя поясни, че има детайли, като ще се огледат възможностите и резервите на самия бюджет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar