Ирански адвокати поискаха от Международния съд да нареди Съединените щати да премахнат санкциите, наложени от администрацията на Тръмп срещу Техеран, но за Вашингтон делото е без стойност, съобщава „Ройтерс“.

В началото на изслушванията в Хага президентът на съда поиска от САЩ да зачитат изхода от делото, което Иран. В продължение на десетилетия на враждебност и двете страни са пренебрегвали някои решения в съда.

Техеран счита, че санкциите на САЩ, които вредят на вече слабата иранска икономика, нарушават условията на малко известен договор за приятелство между двете страни.

„САЩ публично разгласяват политика, целяща да навреди възможно най-сериозно на иранската икономика и иранските национални компании и следователно неизбежно на иранските граждани. Тази политика очевидно е в нарушение на Договора за приятелство от 1955 г.“, коментира Мохсен Мохеби, представляващ Иран. Иран е търсил дипломатическо решение на спора, но е отхвърлен, допълва той.

Американският държавен секретар Майк Помпео описва иска като „опит за намеса в суверенните права на Съединените щати да предприемат законни действия, включително повторно налагане на санкции, които са необходими за защита на нашата национална сигурност. Ще се защитим енергично срещу претенциите на Иран тази седмица в Хага“, коментира той в изявление.

Очаква се решение на Международния съд да е готово в рамките на месец, въпреки че не е определена дата. Международният съд е Трибуналът на ООН за разрешаване на международни спорове. Решенията му са задължителни, но нямат правомощия да ги налагат.

Въпреки че европейските съюзници на Вашингтон протестираха срещу хода на Тръмп, повечето западни компании възнамеряват да се придържат към санкциите, предпочитайки да загубят бизнес в Иран, отколкото да бъдат наказани от Съединените щати или да им бъде забранено да правят бизнес там.

САЩ и Иран са се сблъсквали в съда и преди, откакто са врагове след Ислямската ислямска революция от 1979 г. Иран пренебрегва американски съдебен процес в Международния съд през 1980 г. за задържане на американски дипломати в Техеран, което съдът определя като незаконно.

В друг процес и контрапроцес, съдът констатира, че договорът от 1955 г. все още е валиден, въпреки че е подписан преди революцията.

Въпреки това, през 2003 г. съдът установява, че нито действията на САЩ срещу иранските петролни платформи, нито ирански атаки срещу американското корабоплаване са нарушение на договора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar